2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva
Array

Az orosz kormányfő rövid értékelése az aktuális eseményekről

Az orosz kormányfő elismerte, hogy a rubel értékvesztése érzékeny anyagi kérdés a lakosság számára, de óvott a hisztériakeltéstől, és türelemre intette az embereket.

Dmitrij Medvegyev öt országos televíziócsatornának, közöttük a független Dozsgy (Eső) nevű tévének adott évértékelő interjújában azt mondta: “mindannyian rubelben kapjuk a fizetésünket, ami csökkenti vásárlóerőnket.(…) Egyáltalán nem kell hisztériát kelteni emiatt, egyszerűen türelmesnek kell lenni, és arra visszatekinteni, hogyan alakultak az események hasonló helyzetben”.

Az orosz kormányfő a 2008-2009-es évekre, a pénzügyi-gazdasági világválság idejére utalt, amikor ugyancsak jelentős mértékben gyengült a rubel, és a lakosok egy része dollárba menekítette megtakarításait. Medvegyev óvott a hasonló “elsietett lépésektől”, és közölte, hogy maga is rubelben tartja pénzét.

A politikus az orosz nemzeti valuta gyengülését elsősorban kőolaj világpiaci árának csökkenésével magyarázta, másodsorban az Oroszországgal szemben – a Kreml Ukrajna-politikája miatt – alkalmazott külföldi szankciókkal.

Az orosz kormányfő szomorúnak nevezte a Déli Áramlattal történteket. Azt mondta, hogy a terv megvalósítását objektív okokból fagyasztották be, majd hozzátette: döntés született arról, hogy attól Moszkva leállítja a projektet.

Utalva arra a tervre, hogy megnövelik az orosz gázt szállító Kék Áramlat gázvezeték teljesítményét, és elosztót építenek Törökországban – közölte, hogy “ehhez az elképzeléshez csatlakozhatnak az európai partnerek, de az már egy másik projekt lesz, és ott más lesz a bemenet is. Erről tárgyalni fogunk velük” – mondta.

A Gazprom szóvivője hétfőn jelentette be, hogy az orosz állami energetikai cég vállalatot alapít a Törökországig húzódó Kék Áramlat gázvezeték teljesítményét meghaladó kapacitású gázvezeték építésére. Vlagyimir Putyin orosz államfő 10 napja Ankarában az EU ellenkezésére és a bolgár engedély hiányára hivatkozva közölte, hogy Moszkva eláll a Déli Áramlat tervének megvalósításától. A vezeték az orosz földgázt Ukrajna elkerülésével a Fekete-tenger alatt több dél-, és közép-európai álamba, így Magyarországra is eljuttatta volna.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...