2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Array

Az orosz kormányfő Porosenkót tette felelőssé a vérontásért

Az orosz kormányfő Petro Porosenko ukrán államfőt tette felelőssé a délkelet-ukrajnai terrorellenes művelet halálos áldozataiért egy internetes közösségi oldalon elhelyezett szerdai bejegyzésében. Dmitrij Medvegyev a Facebookon azt írta: “az ukrán elnök drámai hibát követett el, amikor leállította a tűzszünetet. Ez a hiba újabb áldozatokat követel, értük most már személyesen felel”. Hozzátette, hogy ezután “jóval nehezebb lesz visszatérni a tárgyalásokhoz”. Az orosz kormányfő elismerte, Ukrajnának joga volt arra, hogy aláírja az európai Uniós társulási szerződést, de – mint Medvegyev hozzátette – Oroszországnak is joga van arra, hogy “új feltételekkel dolgozzon együtt vele” és “megvédje piacát”.

Medvegyev tudatta, hogy a kormány elemzi a helyzetet és kidolgozza az orosz lépéseket a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamainak szabadkereskedelmi megállapodása, valamint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak keretében. Az orosz miniszterelnök őszre várja az ukrán gázválság kitörését. Utalt arra, hogy Ukrajna nem fizet az orosz gázért, hatalmas adósságot halmozott fel, és jelenleg a föld alatti gáztározókból veszi ki az energiahordozót.

Dmitrij Medvegyev reagált a washingtoni külügyminisztérium korábbi megjegyzésére, miszerint a délkelet-ukrajnai lakosok azért hagyják el lakhelyüket, hogy meglátogassák oroszországi rokonaikat. “A menekültáradat hatalmas. Több tízezren vannak. Az emberek a háború elől menekülnek, az amerikai propaganda meg azt állítja, hogy a nagymamákhoz utaznak pihenni. A cinizmusnak nincs határa” – állapította meg az orosz kormányfő a Facebookon. Az ukrán fegyveres erők hétfő éjjel indították újra a felkelők elleni “terrorellenes műveletet”.

Petro Porosenko államfő azzal az indokkal vonta visszavonta a tíz nappal korábban elrendelt egyoldalú tűzszünetet, hogy nem teljesültek a feltételek a béketárgyalások folytatásához. Az orosz külügyminisztérium szerdai közleményében valódi tűzszünetet követelt Kijevtől és azt, hogy szüntesse be a békés települések lövetését.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó