2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Az orosz kormány jóváhagyta a dróngyártás fejlesztési stratégiát

Az orosz kormány jóváhagyta a pilóta nélküli szerkezetek fejlesztésével kapcsolatos, 2023-ig érvényes stratégiát – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.

A stratégia értelmében 2030-ig új gazdasági ágazat jelenik meg, amely a polgári célú drónok felhasználásával kapcsolatos – közölte a kormány sajtószolgálata.

“Az iparág kialakításának alapjául a már meglévő drónok használatának tapasztalata szolgálhat alapul. Ezeket már ma is felhasználják egyebek mellett az energiahálózatok állapotának felmérésére, s a segítségükkel ötszörösével sikerült csökkenteni az ilyen ellenőrzések időtartamát. A meghibásodások feltárásával pedig nyolcszorosára csökkent a balesetek kockázata” – olvasható a közleményben.

A dokumentum az ágazat fejlesztésének öt alapvető irányvonalát vázolta fel: a hazai drónok iránti igény növelését, a sorozatgyártás kidolgozását, termelő létesítmények létrehozását az új technológiák felhasználására, a szükséges infrastruktúra fejlesztését, a személyzet kiképzését és az alap- és perspektivikus kutatásokat.

A stratégia kidolgozói szerint a távlati tervek között szerepel személyszállításra alkalmas drónok kifejlesztése is. Emellett a kormány rövidesen befejezi a munkát a pilóta nélküli rendszerek fejlesztésére vonatkozó nemzeti projekt létrehozásában is.

A közlemény szerint jelentős szerepet szánnak a drónoknak egyebek mellett a mezőgazdaságban, az építésfelügyeletben, a geoadatbázisok létrehozásában és aktualizálásában, valamint a nehezen megközelíthető helyekre történő adatszállításban – áll még a kormány sajtószolgálatának közleményében.

A drónok oroszországi piaca már idén eléri az 50 milliárd rubelt (200 milliárd forint).
Vaszilij Oszmakov ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes szerint 2030-ra Oroszországban a hazai drónok aránya a jelenlegi 22-ről 70 százalékra nő, az ország technológiai függetlenséget kíván elérni a gyártásukban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó