2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Az orosz és a török piac felé nyit a MET-csoport

Kelet felé terjeszkedik a MET energiakereskedő csoport, amely már Oroszországban és Törökországban is alapított leányvállalatot – tájékoztatta a társaságcsoport hétfőn az MTI-t. Eddig elsősorban a kelet-közép-európai térségben jelent meg leányvállalatokkal a 2007-ben Magyarországon alapított MET-csoport, amely már tizenkilenc ország gázpiacán kereskedik.

A közlemény idézi Szaniszló Attilát, a MET Törökország vezérigazgatóját, aki szerint a kaszpi és a közel-keleti régió fontos új forrás Európa gázellátásához. A térségben van elegendő versenyképes földgáz, bár az infrastruktúra még nincs teljesen kiépítve.

Törökország jelentőségét növeli, hogy egyrészt elosztóközpont, híd az új források és Európa, mint nagy fogyasztó között, másrészt felvevő piac is, a törökországi gázfogyasztás az elmúlt években meredeken növekedni kezdett – jelezte. A tájékoztatás szerint a MET oroszországi leányvállalata nemcsak földgázzal, hanem kőolajjal, cseppfolyósított gázzal (LPG) és finomított termékekkel is kereskedik.

Oroszország ezeknek a termékeknek a legnagyobb termelője, és a MET-nek mint energiakereskedőnek alapvetően fontos, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a helyi energiatermelő cégekkel – hangsúlyozta a közlemény szerint Alekszander Pankratov, a MET Vostok vezérigazgatója. Leányvállalatai révén a MET-csoport már tíz országban van jelen, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Horvátországban, Magyarországon, Oroszországban, Romániában, Svájcban, Szerbiában, Szlovákiában és Törökországban.

A cégcsoport 19 ország gázpiacán kereskedik, 2014-es bevétele megközelítette a négymilliárd eurót. Közép-Európa legnagyobb gáztőzsdéjén – az osztrák VTP-n – dobogós a forgalmi listákon, a kontinentális Európa legnagyobb tőzsdéjén – a holland TTF-en – pedig a top 15-ben van – közölte a MET.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...