2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Az orosz erők először semmisítettek meg spanyol gyártmányú 120 mm-es aknavetőt (videó)

Az orosz védelmi minisztérium napi hadjelentésében egy spanyol gyártmányú 120 mm-es nehéz aknavetőt sorolt fel az Ukrajnával folytatott konfliktusban megsemmisített haditechnikai eszközök között. Ez az első alkalom, hogy ilyen típusú fegyvert semmisítettek meg az orosz erők az ukrajnai harcok során.

A minisztérium szerint az aknavetőt akkor semmisítették meg, amikor az orosz erők ukrán csapatok állásait vették célba Herszon régióban. A csapás következtében három ukrán katonai jármű is megsemmisült, és legalább 30 katona életét vesztette.

A spanyol NTGS cég által a 2010-es években kifejlesztett, teherautóra szerelhető “Alakran” (Skorpió) nehéz aknavető szükség esetén gyorsan képes pozíciót váltani. Az NTGS honlapján úgy hirdetik, hogy “egy harcban bevált rendszer, amelyet folyamatosan fejlesztenek”.

Maga az aknavető több mint 7 km távolságból képes célpontokat eltalálni, és a jelentések szerint a pozícióba kerülést követő első percben összesen 12 lövedéket képes kilőni. Jellemzően azt mondják, hogy percenként négy lövedéket lő ki.

Jurij Kotyenok orosz haditudósító korábban közzétett egy videót, amely a spanyol gyártmányú aknavető megsemmisítését mutatja be. A rövid videó először egy mezőn áthaladó földúton álló teherautó látható a fegyverrendszerrel felszerelve. A fekete-fehér felvételen ezután úgy tűnik, hogy a teherautót egy irányított rakéta találja el, majd a videó a jármű elszenesedett roncsait ábrázoló képekkel zárul, amelyeket nyilvánvalóan egy drónról vettek fel.

A hírre akkor jelent meg, amikor az orosz erők továbbra is visszaverik az ukrán ellentámadásokat a front több szakaszán. Kijev június elején indította el a sokat hangoztatott ellentámadását, de Moszkva szerint a kezdetek óta nem sikerült kézzelfogható eredményeket elérnie.

Csak Donbasszban csaknem egy tucat sikertelen ukrán támadás következtében Kijev az elmúlt 24 órában több mint 500 katonát, valamint több tucat nehéz haditechnikai eszközt veszített – közölte az orosz védelmi minisztérium. Az ukrán felszerelésveszteségek listáján szerepelt egy német gyártmányú PzH 2000-es önjáró löveg, két lengyel “Krab” tüzérségi löveg és két amerikai gyártmányú M777-es ágyú – áll a jelentésben.

Korábban hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megkérdőjelezte a Kijevnek szállított nyugati fegyverek minőségét. A Washington és szövetségesei által szállított fegyverekről “kiderült, hogy a valóságban messze nem hibátlanok” – mondta a miniszter a Moszkva környéki Armija 2023 éves haditechnikai fórum megnyitóján.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán hadsereg az ellentámadás kezdete óta 43 ezer katonát és mintegy 5000 nehézgépjárművet veszített az orosz védelem áttörésére tett, nagyrészt sikertelen kísérletek során.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó