2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Az orosz duma egyszerűsítette az orosz ajkúak számára az állampolgárság megszerzését

Az orosz törvényhozás alsóháza rögtön második és harmadik, végső olvasásban is elfogadta pénteken azt a törvényt, amely a külföldön élő orosz anyanyelvű “honfitársak” számára megkönnyíti az állampolgárság megszerzését. A jogszabályt az orosz kormány még a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása előtt, március 11-én terjesztette be a parlamentnek, amely felgyorsította a tervezet megtárgyalását. Szakértők ugyanakkor rámutatnak: az orosz állampolgárság egyszerűsített megszerzése a Krímben, illetve Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszok millióit célozza meg.

A törvény olyan külföldön élő, orosz anyanyelvű emberekre, – a megfogalmazás szerint “honfitársakra” – vonatkozik, akiknek felmenői, vagy saját maguk korábban állandó jelleggel az Oroszországi Föderációban, a Szovjetunióban vagy a cári Oroszországban éltek. Azt, hogy az orosz állampolgárságot kérelmező személy orosz anyanyelvűnek minősül-e, egy ebből a célból az Orosz Migrációs Szolgálat által kialakított bizottság fogja személyes beszélgetés során megállapítani.

Az orosz kormány által beterjesztett javaslat szerint akik megfelelnek ezen a beszélgetésen, különleges beutazó vízumot kapnak, amelynek alapján azonnal állandó tartózkodási engedélyre tesznek majd szert. Az ilyen, egyszerűsített állampolgárság megszerzése nem tarthat majd tovább három hónapnál. A dumában elfogadott törvény ugyanakkor előírja, hogy az orosz anyanyelvű “honfitársak” csakis a “külföldi állampolgárságról” lemondás esetén szerezhetik meg egyszerűsített eljárásban az orosz állampolgárságot.

Leonyid Szluckij, a duma FÁK-országokkal és a külföldön élő oroszokkal foglalkozó bizottsági elnöke azt mondta, abban bízik, hogy már májustól megkezdhetik az orosz útlevelek kiadását az egyszerűsített eljárásban. Úgy vélte, hogy a törvény elfogadásával “az orosz világ újraegyesítési feladatának” újabb szakasza teljesül. “Nehéz megítélni a jelentőségét honfitársaink számára” – mondta az orosz parlamenti politikus. Vlagyimir Pligin, az orosz törvényhozás alsóházának (duma) alkotmányügyi bizottság elnöke a törvény elfogadását követően azt mondta újságíróknak, hogy a jogszabály ki fog terjedni a Krím félszigetre is.

Az orosz parlament alsóházába több állampolgársági törvényt módosító tervezetet is benyújtottak a különböző frakciók képviselői rögtön azt követően, hogy az ukrán parlament februárban megszavazta az orosz és más kisebbségi nyelvek regionális státusának megszüntetését. A jogszabályt ugyanakkor nem írta alá Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő, és az ukrán parlament, a Verhovna Rada munkacsoportot állított fel egy új kisebbségi nyelvtörvény kidolgozására.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...