2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Az kelet-ukrajnai felkelők orosz békefenntartókat akarnak

Békefenntartók Kelet-Ukrajnába vezénylését kérik a donyecki felkelők. A kelet-ukrajnai lázadók által létrehozott Donyecki Népköztársaság (DNR) kedden azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, hogy küldjön “békefenntartó kontingenst” a területeikre.

Az önjelölt állam sajtóosztályának honlapján megjelent közlemény szerint a Donyeck felkelői “parlamentjének”, az úgynevezett népi tanácsnak az elnöksége követeli: haladéktalanul hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, hogy megvizsgálják “Oroszország képviselőinek részvételével egy békefenntartó kontingens beavatkozásának kérdését a korábban elért megállapodások teljesítésének ellenőrzésére, valamint a térségben kialakult szociális és humanitárius helyzet rendezésére”.

A felkelők szerint az ukrán kormány cselekedetei “humanitárius katasztrófát és szociális genocídiumot” okoztak Kelet-Ukrajnában.

A múlt hét végén a luhanszki lázadók fordultak ismételten Oroszországhoz segítségért. A Luhanszki Népköztársaságban kormányzóként vezető Valerij Bolotov az orosz államfőhöz, valamint az orosz parlament mindkét házának elnökéhez fordult, úgyszintén békefenntartók küldését kérve.

Az ukrán kormányerőket – általánosságban, konkrét esetek említése nélkül – azzal vádolta meg, hogy vérfürdőt rendeztek Luhanszk megyében, amelyben civilek estek áldozatul. Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője november 9-i sajtótájékoztatóján kijelentette: Kijev feltételezése szerint a kelet-ukrajnai felkelők nagyszabású provokációkra és terrorcselekményekre készülnek, ami ürügyül szolgál majd arra, hogy orosz úgynevezett “békefenntartó” csapatok hatoljanak be a Donyecki-medencébe.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...