2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Az importtilalom nagy nyertese az orosz élelmiszeripar

Az importtilalom nagy nyertese az orosz élelmiszeripar, ahogy egyre erősödik a hazafiság érzése már az élelmiszer-választáskor is – írja az Euronews. Moszkva körülbelül 9 hónapja vezetett be importtilalmat az Európai Unióban és az Egyesült Államokban készült élelmiszerekre, az ellene kirótt szankciókra válaszul.

Külföldi terméket ugyan most is lehet kapni, amit például Fehéroroszországon vagy Szerbián keresztül importálnak, ám az sem olcsóbb, mint a hazai.

Egy baromfitenyésztő arról beszélt, hogy az emberek, ha már többet kell fizetni, akkor a hazait választják. Az ő új termékük a füstölt pulykamell. Füstölt libamájhoz hasonló termékkel is kísérletezett kacsamájból, ám az nem sikerült.

A tejtermékek jelentős részét korábban Dániából importálta Oroszország. Az embargó koronamilliós károkat okozott a dán gazdáknak, ez az összeg most belföldön oszlik szét.

– Azelőtt mindent magunk termeltünk, de aztán megállítottak minket és elárasztották a piacot külföldi áruval. A teheneket mind levágták, a gazdaságok kiürültek, ám most végre újra szükség van ránk – mondta egy kecskéket tenyésztő és tejtermeléssel foglalkozó asszony.

A nyugati gyorsétterem-láncokhoz hasonló hazai láncolatot is létrehoznának. Sajtóhírek szerint erre két ismert filmrendező, Nyikita Mihalkov és Andrej Koncsalovszkij kapott megbízást és pénzt az államtól. A láncolat neve “Egyél otthon” lenne.

A korlátozások egyik nyertese a Ros Agro nevű élelmiszeripari csoport, amelynek részvényei jelentősen erősödtek, köszönhetően a szankcióknak és a rubel értékvesztésének. 2014-ben rekordbevételre tett szert a cég, ahogy a vezérigazgató szerint még soha nem volt ilyen jó évük. Míg 2013-ban a bevételük 3,2 milliárd rubel volt, 2014-ben meghaladta a 20 milliárd rubelt.

/euronews/

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...