2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Az Ilovanszk körül körbezárt ukrán csapatok le akarják váltani a kijevi kormányt.

“A hadsereg nem jött segíteni nekünk, két napig voltunk a korridorban és Kijev nem jött segíteni nekünk, és ez a legrosszabb rész” – mondta egy önkéntes az ukrán fegyveres erők “Donbass” zászlóaljából.

WASHINGTON, Szeptember 07.,/ITAR-TASS/

Az írás elé: a „Donbass” zászlóalj egy ukrán nacionalistákból álló, az ukrán hadserek mellett harcoló zászlóalj, a neve ne tévesszen meg senkit, nem felkelőkről van szó., hanem a felkelők ellen harcoló ukrán önkéntesekről (a fordító)

Az ukrán önkéntes zászlóaljak harcosai, akiket korábban körbezárták (a felkelők) Ilovansk város alatt augusztus végén, azzal vádolják a kijevi kormányzatot, hogy nem támogatja őket, ma és megfenyegették (Kijevet), hogy lecserélik a rezsimet, írja a Foreign Policy magazin a vasárnap a weboldalán publikált cikkben. A Foreign Policy újságírója találkozott is harcosokkal a “Donbass” ukránpárti fegyveres erőkből.

“A hadsereg nem jött segíteni nekünk, korridorban voltunk 2 napig, és nem jöttek segíteni, ez a legrosszabb rész” – mondja egy önkéntes harcos a Donbass zászlóaljból.

“Minden zászlóalj, aki Ilovanszk alá volt vezényelve, azt gondolja, hogy a kijevi kormányzat elárulta őt, azzal a szándékkal, hogy megsemmisüljenek az önkéntes zászlóaljak” (mert azokat Kijev nem tudja kontrollálni – a fordító) – “a kormányzat fél tőlünk, és irányítani akar bennünket” – mondja egy Donbass önkéntes ukránpárti harcos.

A vereség Ilovanszk alatt és a hasonló vereségek sorozata kelet-Ukrajnában az utóbbi hetekben, a része annak a nyomásnak, ami Kijevet tárgyalóasztalhoz ültette a tűzszünetről, mely pénteken meg is született. A Donbass önkéntesei azt mondják, hogy ők augusztus 18.-án léptek be először Ilovanszkba. A város külső Donyeck megyében található a vasút vonal mellett, az orosz határra néző település. A várost úgy tekintették mint az ukrán hadsereg prioritása, és azért támadták minden erővel, mert el akarták vágni egymástól a megerődített Donyeck városát Luhanszk városától.

“Segítséget kértünk Ilovanszk támadásakor a hadsereg más egységeitől, hogy jöjjenek, küldjenek erősítést” – mondja egy női önkéntes a Donbass zászlóaljból. “Emberek haltak meg a Maidan-on, és senki se válaszolt (a segélykérésre) – most az emberek haldokolnak (Ilovanszk-ban) és senki se válaszol rá, és mi meg akarjuk ezt az egészet változtatni” -tette hozzá.

Az ukrán védelmi minisztérium tisztviselői elmondták a parlamentben, hogy a katasztrófa (Ilovanks-i vereség) utóhatásának értékelés során kiderült, “adatot szivárogtattak egyesek”, mert az ukrán hadsereg és az ukrán biztonsági szolgálatok állítólagosan orosz informátorokkal vannak tele (kémekkel) és az “ukrán önkéntes zászlóaljak függetlensége és a hadsereggel való együttműködésük hiánya” is nagyban hozzájárult a vereséghez. – idézi a Foreign Policy az ukrán újságokat.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....