2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Az FSZB letartóztatta a Krími híd elleni merénylet gyanúsítottjait, az egyik vezetékneve Kovács

Nyolc embert vettek őrizetbe a Kercsi-szoroson átívelő híd elleni terrortámadás miatt indított büntetőeljárásban, közülük öten orosz, hárman ukrán és örmény állampolgárok – közölte az FSZB sajtóközpontja.

“A krími híd elleni terrortámadás szervezője az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága, annak vezetője, Kirill Budanov, alkalmazottai és ügynökei voltak. A robbanószerkezetet 22 raklapon, 22 770 kilogramm össztömegű építőipari polietilén fóliatekercsekbe álcázták” – áll a sajtóközleményben.

Augusztus elején a rakományt a kijevi székhelyű TransLogistics UA LLC és a bulgáriai Baltex Capital S.A. között létrejött 02/08/2022. számú szerződés alapján szállították az odesszai tengeri kikötőből a bulgáriai Ruszéba.

Bulgáriából a grúziai Poti kikötőbe, majd Örményországba indult. A szállításban résztvevő ukrán állampolgárok: az 1975-ös születésű Mihail Cjurkalo Vlagyimirovics, az 1979-es születésű Gyenyisz Kovács Olegovics, az 1971-es születésű Roman Szolomko Ivanovics, a grúz állampolgárságú Sandoro Inoszaridze, “Levan” nevű bróker és egy örmény állampolgár, Artur Tercsanjan, aki 1985-ben született.

Szeptember 29. és október 3. között a jereváni Transalliance terminálon a rakományt az EEU szabályai szerint vámolták, és a dokumentumokat kicserélték. Most a feladó a “GU ARJ Group” (Örményország, Alaverdi), a címzett pedig a “Lider” (Moszkva).

Október 4-én egy Grúziában bejegyzett DAF teherautó átlépte az orosz-grúz határt a felső-lars-i határátkelőnél, két nappal később pedig egy armaviri nagykereskedelmi bázison szállították le és rakodták ki.

Október 7-én R. Szolomko, Vlagyimir V. Zlob ukrán állampolgárok és öt másik orosz állampolgár segítségével ismét megváltoztatták a rakományra vonatkozó dokumentumokat. Feladóként az uljanovszki TEC-34-et nevezték meg, a címzett pedig egy nem létező krími cég volt.

“Ugyanezen a napon a raklapokat az 1971-es születésű Mahir Juszubov orosz állampolgár teherautójába pakolta, aki Szimferopolba indult, és 2022. október 8-án 6 óra 03 perckor robbanást hajtottak végre, miközben a krími hídon haladtak át” – jelezte az FSZB.

A rakomány mozgását a teljes útvonalon az ukrán védelmi minisztérium Állambiztonsági Szolgálatának egyik alkalmazottja ellenőrizte, aki “Ivan Ivanovics” néven mutatkozott be a rendszer résztvevőinek. Az akciók koordinálására egy virtuális névtelen számot és egy Szerhij Andrejcsenko kremencsuki lakos nevére bejegyzett telefont használt.

Október 8-án a kora reggeli órákban a krími hídon felrobbant egy teherautó, majd egy arra haladó vonat hét üzemanyagtartálya gyulladt ki. A híd közúti elemének két szakasza részben összeomlott, de a híd támaszai nem sérültek meg. Négy ember meghalt, köztük egy moszkvai bíró.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...