2022, december 6.
5.9 C
Budapest
-6.9 C
Moszkva

Az FSzB azonosította a Dugina elleni merénylet második gyanúsítottját

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azonosította a Darja Dugina orosz újságíró és politikai aktivista elleni merénylő bűntársát, egy Bogdan Ciganenko nevű ukrán férfit.

A közlemény szerint Ciganenko segített az első számú gyanúsítottnak, Natalja Vovknak hamis kazahsztáni útlevelet szerezni és egy rögtönzött robbanószerkezetet összeszerelni, amelyet később az áldozat megölésére használt.

A feltételezett 42 éves bombagyáros június végén lépett be Oroszországba Észtországból, és egy nappal az augusztus 20-i robbantásos merénylet előtt távozott – közölte hétfőn az FSZB. A robbanó szerkezetet egy bérelt garázsban készítette – tette hozzá az ügynökség. Az FSZB úgy véli, hogy mindketten egy “ukrán szabotázs-terrorista csoport” tagjaiként tevékenykedtek.

Az ügynökség olyan képeket és felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag látható, hogy Ciganenko Vovkkal utazik az autójában, hamisított rendszámtáblát kap a járműre, valamint be- és kilép Oroszországból.

A közlemény új részleteket közölt magáról a merényletről is. Az FSZB olyan felvételeket tett közzé, amelyeken Vovk megfigyeli Duginát a családi fesztivál parkolójában, ahol feltehetően ő helyezte el a bombát. Az ukrán nő követte célpontját az autójával, és beindította a robbanást, amely az FSZB szerint a helyszínen megölte Duginát.

Az FSZB nyilvánosságra hozta a bizonyítékokat arról, hogy Vovk megfigyeli Dugina autóját a hagyományőrző fesztiválon:

Dugina a kijevi kormány hangos bírálója és Oroszország ukrajnai katonai akciójának támogatója volt. Emellett ő volt Alekszandr Dugin filozófus lánya, akit a nyugati média régóta az orosz külpolitika titkos befolyásolójaként tart számon.

Miután Vovkot azonosították az ügy első számú gyanúsítottjaként, Oroszország Ukrajnát vádolta meg a merénylet kitervelésével.

Az ukrán kormány tagadta, hogy köze lenne a terrorcselekményhez. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő rámutatott, hogy az “Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapján Dugina a “likvidálva” kategóriába került.

Vovknak sikerült elhagynia Oroszországot Dugina meggyilkolása után, az FSZB szerint Észtországba távozott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.