2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Az Európai Unió hivatalosan is elfogadta a következő Oroszország elleni szankciós csomagot

Az EU hétfőn hivatalosan is elfogadta az Oroszország elleni büntető-szankciók következő csomagját, az állítólagos orosz érintettség miatt “az ukrajnai helyzet destabilizálásában” – mondotta Herman Van Rompuy az Európai Tanács elnöke.

“A további korlátozó intézkedések csomagja Oroszország ellen a Tanács által el lett fogadva (írásos,hivatalos dokumentációs eljárással)ezáltal mélyítésre kerülnek a Július 31.-én már elfogadott korábbi szankciók” – hangzott a hivatalos nyilatkozat.

Még nem hatályos:

A dokumentum szerint, az új intézkedések hatályba léptetése a következő napokban az ukrajnai tűzszüneti megállapodás és béketerv végrehajtását kivizsgáló értékelésen múlik, attól függ.

 

“A terület (Ukrajna) szituációjától (mi történik ott) függően az EU készen áll felülvizsgálni a már elfogadott újabb szankciókat, részben, vagy annak teljes egészében.” – mondta Rompuy.

 

A Reuters hírügynökség korábban már jelentette, hogy az EU elviekben már megállapodott a múlt héten újabb büntető-szankciók hatályba léptetéséről Oroszország ellen, annak állítólagos szerepe miatt az ukrajnai krízisben.

Az új szankciós lista tartalmazza a Rosneft, a Gazpromneft és a Transneft energiacégeket, valamint orosz állami tulajdonú vállalatokat, melyek forgalma több mint 27 milliárd dollár évente.

 

Előtörténet:

 

A Európai Unió és az USA korábban már bevezetett – több fordulóban- gazdasági szankciókat Moszkva állítólagos szerepvállalása miatt az ukrajnai krízisben. Oroszország hamar megválaszolta a büntető-szankciókat ellen-szankciókkal, melye során 1 évre, import-tilalom által kitiltotta az EU,USA,Kanada,Ausztrália,Norvégia agrártermékeit és gyümölcseit az orosz piacokról. Az augusztus 3O.-án Brüsszelben rendezett EU csúcson az EU vezetői sürgették az Európai Bizottságot, hogy hozzon új büntető-szankciókat Moszkva ellen 1 héten belül. – De ugyanakkor az EU tagállamai nem egységesek az új szankciókról, mi több megosztottak a kérdésben, ahogy azt már vasárnap az SME szlovák újság megírta, diplomáciai forrásokat idézve, hogy az új szankciós-csomag már pénteken el lett elfogadva, de Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Ciprus megakadályozta a megállapodás véglegesítését.

 

Szeptember 5.-én Kijev képviselői és az önmaguk által kikiáltott lázadó köztársaságok (Donetsk, Luhansk) vezetői Minszkben megegyeztek a tűzszünetben.

Szeptember 7. -én az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy azt nyilatkozyta, hogy az EU részen áll felülvizsgálni az új lehetséges szankciós-csomagot, amennyiben a fegyverszünet Kijev és a függetlenségért küzdők között tartósnak bizonyul délkelet-Ukrajnában.

 

Kapcsolódó link: https://oroszhirek.hu/index.php/gazdasag/3749-a-szlovak-miniszterelnok-az-ujabb-szankciok-elnapolasara-szollitja-fel-az-eu-t

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...