2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Az Európai Unió elítélte a francia sajtó teljes betiltását Nigerben

Az Európai Unió határozottan elítéli a francia RFI (Radio France Internationale) rádióállomás és a France 24 tévécsatorna adásának blokkolását Nigerben, és ezt az emberi jogok és szabadságjogok megsértésének tekinti – közölte pénteken Nabila Massrali, az Európai Bizottság hivatalos képviselője.

Egy nappal korábban vált ismertté, hogy egy héttel az államcsíny után leállították az RFI és a France 24 francia médiumok sugárzását Nigerben.

“Az EU elfogadhatatlannak tartja az RFI és a France 24 nigeri (műsorszolgáltatásának) felfüggesztését. Ez az intézkedés súlyos támadás a tájékoztatáshoz való jog és a véleménynyilvánítás szabadsága ellen. Az EU határozottan elítéli az alapvető szabadságjogok megsértését” – írta a képviselőnő az X (korábban Twitter) közösségi médiafelületén.

Az RFI és a France24 a vezető francia külföldi közvetítő médiumok Afrikában, amelyek a világ és a kontinens eseményeinek francia nézőpontját közvetítik. Ezeket a médiumokat az elmúlt hónapokban már cenzúrázták Maliban és Burkina Fasóban is.

Korábban a nigeri hadsereg a nemzeti televízióban közölte, hogy Mohamed Bazoum elnököt megbuktatták, a határokat lezárták, és kijárási tilalmat rendeltek el. Ezt megelőzően az elnöki gárda katonai tagjai blokád alá vették az elnöki palotát a fővárosban, Niameyben.

Bazoum hivatala azt állította, hogy a hadsereg nem támogatja a lázadókat, de a fegyveres erők parancsnoksága később szolidaritást vállalt velük. Az elnöki gárda parancsnoka, Abdurahmane Tchiani tábornok július 28-án a nigériai állami televízióban a puccsban résztvevők által létrehozott “Nemzeti Tanács a Haza Védelméért” vezetőjeként jelent meg.

Pénteken az Agence France-Presse arról számolt be, hogy a nigeri felkelők bejelentették a Franciaországgal kötött katonai megállapodások felmondását.

A 2021-ben megválasztott és a lázadók által eltávolított Bazoum elnököt Franciaország és az Egyesült Államok közeli szövetségesének tartották.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó