2022, szeptember 29.
17.2 C
Budapest
13.2 C
Moszkva

Az európai repülőgépipar retteg az orosz szankcióktól

A titániumexport megszakadása bajba sodorhatja a repülőgépgyártókat.

Veszélybe kerülhet az európai repülőgépipar, ha a szankciók megszakítják az orosz titánszállítást – jelentette pénteken a Wall Street Journal az Airbus felső vezetésére hivatkozva.

Az orosz VSMPO-Avisma a világ legnagyobb szállítója a fémtípusnak, és az amerikai Boeing és az európai Airbus fő kereskedelmi partnere volt.

Míg a Boeing leállította az orosz titán beszerzését a VSMPO-tól, az Airbus továbbra is a nem szankciós jogalanyokon keresztül vásárolt, és lobbizott azért, hogy a cég kerüljön le a szankciós listáról.

Akiket szankcionálnánk, azok mi magunk lennénk. Ha ők [a VSMPO] nem szállítanak többé a globális repülőgépiparnak, akkor vége a történetnek. Tehát ez egy tipikus vesztes-vesztes helyzet” – idézte a WSJ az Airbus vezérigazgatóját, Guillaume Faury-t.

A VSMPO az Airbus titánszükségletének mintegy felét fedezi. A fémet széles körben használják a repülőgépgyártásban, mert könnyű, erős és korrózióálló.

A szankciók előtt a Boeing titániumának mintegy harmadát kapta Oroszországból. Japánon kívül az USA szövetségesei nem állítanak elő repülőgép-minőségű fémet. A kereskedelmi minisztérium többször is nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősítette a jelenlegi helyzetet.

Moszkva ukrajnai katonai műveletének kezdete után a repülőgépgyártók azt mondták, hogy alternatív titánforrás után kutatnak, de a lap szerint ez a diverzifikáció nem történt meg.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...

Bloomberg: valószínűtlen, hogy a Nyugat növeli a fegyverszállításokat Ukrajnába

Nincs jele annak, hogy Kijev támogatói az Egyesült Államokban és az EU-ban fokoznák a fegyverszállításokat Ukrajnába válaszul a részleges oroszországi mozgósításra - jelentette a...