2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Az európai repülőgépipar retteg az orosz szankcióktól

A titániumexport megszakadása bajba sodorhatja a repülőgépgyártókat.

Veszélybe kerülhet az európai repülőgépipar, ha a szankciók megszakítják az orosz titánszállítást – jelentette pénteken a Wall Street Journal az Airbus felső vezetésére hivatkozva.

Az orosz VSMPO-Avisma a világ legnagyobb szállítója a fémtípusnak, és az amerikai Boeing és az európai Airbus fő kereskedelmi partnere volt.

Míg a Boeing leállította az orosz titán beszerzését a VSMPO-tól, az Airbus továbbra is a nem szankciós jogalanyokon keresztül vásárolt, és lobbizott azért, hogy a cég kerüljön le a szankciós listáról.

Akiket szankcionálnánk, azok mi magunk lennénk. Ha ők [a VSMPO] nem szállítanak többé a globális repülőgépiparnak, akkor vége a történetnek. Tehát ez egy tipikus vesztes-vesztes helyzet” – idézte a WSJ az Airbus vezérigazgatóját, Guillaume Faury-t.

A VSMPO az Airbus titánszükségletének mintegy felét fedezi. A fémet széles körben használják a repülőgépgyártásban, mert könnyű, erős és korrózióálló.

A szankciók előtt a Boeing titániumának mintegy harmadát kapta Oroszországból. Japánon kívül az USA szövetségesei nem állítanak elő repülőgép-minőségű fémet. A kereskedelmi minisztérium többször is nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősítette a jelenlegi helyzetet.

Moszkva ukrajnai katonai műveletének kezdete után a repülőgépgyártók azt mondták, hogy alternatív titánforrás után kutatnak, de a lap szerint ez a diverzifikáció nem történt meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó