2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Az Eurázsiai Unió ipari parkot létesít Kubában

Kuba azt javasolta az Eurázsiai Gazdasági Uniónak (EaU), hogy hozzon létre ipari parkot a szigeten – közölte a csoport pénteken. A kezdeményezést a több posztszovjet országot tömörítő EaU-blokk végrehajtó szerve, az Eurázsiai Gazdasági Bizottság közelmúltban tartott virtuális ülésén vitatták meg.

A tervezett ipari parkot Kuba különleges gazdasági övezetében, Marielben hozhatják létre egy 50 hektáros területen. Kuba azt javasolta, hogy a telket 50 évre adják kölcsön az Eurázsiai Gazdasági Uniónak, és kilátásba helyezte az okiratok meghosszabbítását – közölték.

“A Kubai Köztársaság kezdeményezése, hogy a Mariel SEZ-ben EaU ipari parkot hozzon létre, potenciálisan vonzó. Először is, egy ilyen park létrehozása hozzáférhetőbbé tenné a kubai piacot a tagországok vállalatai számára, és új kiindulópontot teremtene más latin-amerikai országok piacaira való belépéshez” – mondta Goar Barszegjan, az Eurázsiai Gazdasági Bizottság integrációfejlesztési osztályának igazgatója egy nyilatkozatban.

A javasolt megállapodás értelmében a gazdasági csoport képes lesz arra, hogy az ipari parkban termelést hozzon létre, közvetlen befektetéseket eszközöljön, üzleteket kössön és a létesítmény általános irányítását saját maga végezze. A Mariel-zónában már több orosz és belorusz vállalat is képviselteti magát, és “pozitív tapasztalatokkal” rendelkeznek a kubai piacon való munkavégzésről – jegyezte meg a csoport.

“Ez egy kézzelfogható lehetőség arra, hogy aktívabban dolgozzanak a kubai piacon, nemcsak a hagyományosan ott képviselt belorusz és orosz vállalatok számára, hanem más EaU-országok cégei számára is, amennyiben érdeklődnek. Összességében ez egy átfogó mechanizmus az EaU-országok és Kuba közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok elmélyítésére” – zárta Barszegjan.

Az EaU jelenleg öt posztszovjet országot tömörít, nevezetesen Örményországot, Belaruszt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Oroszországot. Kuba már évek óta aktívan együttműködik a blokkal, és már 2020-ban teljes jogú megfigyelővé vált az Eurázsiai Gazdasági Unióban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...