2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Az EU számít rá, hogy a keddi minszki találkozó kikövezi a gáztárgyalások útját (is)

Az EU számít rá, hogy a keddi minszki találkozó kikövezi a gáztárgyalások útját – a forrás szerint a háromoldalú (Ukrajna – Oroszország \plusz a Vámunió többi vezetői\- EU) tárgyalások célja találni valamilyen megoldást az ukrán-orosz gázvitára.

Az EU számít rá, hogy a keddi nemzetközi találkozó, melyet az ukrán krízis ügyében tartanak, valamilyen úton ki tudja kövezni a szeptemberi háromoldalú gáztárgyalások útját is – mondotta egy EU-s külügyi forrás az Itar Tass orosz hírügynökségnek (itt kanyarodunk rá az ukrán-orosz gázvitára). A keddi találkozót Minszkben, Belarusz fővárosában tartják, a házigazda Alexander Lukashenko úr, Belorusz elnöke lesz, s teljesen biztos, hogy szóba fog jönni az orosz-ukrán gázvita.

Az Itar Tass-nak nyilatkozó EU-s külügyi forrás már magasabb prioritású dologként jelölte meg a gázvitát, mint az ukrán belső rendezést. A forrás szerint a holnapi háromoldalú találkozó fő célja nem más, mint találni valamilyen megoldást az ukrán gázhelyzetre.

A korábbi gáz-tárgyalásokon, mely főképpen Ukrajna gázadóssága körül forgott, részt vett az orosz és az ukrán energetikai miniszter – Alexander Novak és Yuriy Prodan – valamint az EU energetikai biztosa, Guenther Oettinger. A tárgyalássorozat május 2.-án kezdődött és Június 16.-án végződott – eredménytelenül – ez után az orosz Gazprom és az ukrán Naftogas kölcsönösen pert indítottak egymás ellen.

Az orosz energetikai gigász, a Gazprom, június 16.-án kikapcsolta az olaj- és gázellátási rendszert a Naftogas felé, és előfizetéshez kötötte a további ellátást, mert Kijev nem fizette meg gáztartozását a határidőig, ami Június 16, moszkvai idő szerint 1O:OO óra volt.

A Gazprom megfizetett további 1O millió dollárt Ukrajna felé, az Európába irányuló gáz tranzitért, s noha az ukrán szállítások leálltak, az EU-ba történő szállítás menetrend- és előirányzott mennyiség szerűen történik.

A Gazprom adatai alapján, június 16.-ig, az ukrán Naftogas lejárt és meg-nem fizetett hátralékos tartozása 4,458,OOO,OOO, amerikai dollár. Ebből 1,451 milliárd dollár 2O13 november-december, illetőleg 3,OO7 milliárd dollár 2O14 április-május időszakra vonatkozóan.

A keddi minszki találkozón rész vesznek: Vlagyimir Putyin úr, Oroszország elnöke, Alexander Lukashenko úr, Belarusz elnöke illetőleg Nursultan Nazarbayev úr, Kazahsztán elnöke, ők hárman a Vámuniót fogják képviselni, továbbá Pjotr Poroshenko úr, Ukrajna elnöke illetőleg az EU képviseletében Catherine Ashton asszony, az Európai Unió Külügyi és Biztonságpolitikai Főképviselője, valamint Karel De Gucht Európai Kereskedelmi Biztos és Guenther Oettinger, az EU Energetikai biztosa.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...