2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva
Array

Az EU számít rá, hogy a keddi minszki találkozó kikövezi a gáztárgyalások útját (is)

Az EU számít rá, hogy a keddi minszki találkozó kikövezi a gáztárgyalások útját – a forrás szerint a háromoldalú (Ukrajna – Oroszország \plusz a Vámunió többi vezetői\- EU) tárgyalások célja találni valamilyen megoldást az ukrán-orosz gázvitára.

Az EU számít rá, hogy a keddi nemzetközi találkozó, melyet az ukrán krízis ügyében tartanak, valamilyen úton ki tudja kövezni a szeptemberi háromoldalú gáztárgyalások útját is – mondotta egy EU-s külügyi forrás az Itar Tass orosz hírügynökségnek (itt kanyarodunk rá az ukrán-orosz gázvitára). A keddi találkozót Minszkben, Belarusz fővárosában tartják, a házigazda Alexander Lukashenko úr, Belorusz elnöke lesz, s teljesen biztos, hogy szóba fog jönni az orosz-ukrán gázvita.

Az Itar Tass-nak nyilatkozó EU-s külügyi forrás már magasabb prioritású dologként jelölte meg a gázvitát, mint az ukrán belső rendezést. A forrás szerint a holnapi háromoldalú találkozó fő célja nem más, mint találni valamilyen megoldást az ukrán gázhelyzetre.

A korábbi gáz-tárgyalásokon, mely főképpen Ukrajna gázadóssága körül forgott, részt vett az orosz és az ukrán energetikai miniszter – Alexander Novak és Yuriy Prodan – valamint az EU energetikai biztosa, Guenther Oettinger. A tárgyalássorozat május 2.-án kezdődött és Június 16.-án végződott – eredménytelenül – ez után az orosz Gazprom és az ukrán Naftogas kölcsönösen pert indítottak egymás ellen.

Az orosz energetikai gigász, a Gazprom, június 16.-án kikapcsolta az olaj- és gázellátási rendszert a Naftogas felé, és előfizetéshez kötötte a további ellátást, mert Kijev nem fizette meg gáztartozását a határidőig, ami Június 16, moszkvai idő szerint 1O:OO óra volt.

A Gazprom megfizetett további 1O millió dollárt Ukrajna felé, az Európába irányuló gáz tranzitért, s noha az ukrán szállítások leálltak, az EU-ba történő szállítás menetrend- és előirányzott mennyiség szerűen történik.

A Gazprom adatai alapján, június 16.-ig, az ukrán Naftogas lejárt és meg-nem fizetett hátralékos tartozása 4,458,OOO,OOO, amerikai dollár. Ebből 1,451 milliárd dollár 2O13 november-december, illetőleg 3,OO7 milliárd dollár 2O14 április-május időszakra vonatkozóan.

A keddi minszki találkozón rész vesznek: Vlagyimir Putyin úr, Oroszország elnöke, Alexander Lukashenko úr, Belarusz elnöke illetőleg Nursultan Nazarbayev úr, Kazahsztán elnöke, ők hárman a Vámuniót fogják képviselni, továbbá Pjotr Poroshenko úr, Ukrajna elnöke illetőleg az EU képviseletében Catherine Ashton asszony, az Európai Unió Külügyi és Biztonságpolitikai Főképviselője, valamint Karel De Gucht Európai Kereskedelmi Biztos és Guenther Oettinger, az EU Energetikai biztosa.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó