2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Az EU svéd elnöksége bejelentette, hogy megállapodtak a szankciók tizenegyedik csomagjáról

Az uniós nagykövetek brüsszeli találkozójukon megállapodtak az oroszellenes szankciók tizenegyedik csomagjáról – közölte az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége.

“A csomag a szankciók kijátszása elleni fellépést célzó intézkedéseket, valamint személyi listákat tartalmaz” – közölte a diplomáciai képviselet Twitter-bejegyzésben.

Andrzej Sados, Lengyelország uniós nagykövete azt mondta, hogy az új korlátozások 70 olyan személyt érintenek, akik állítólag “felelősek gyermekek illegális kitelepítéséért” a háborús övezetből. Emellett 30 olyan gazdasági szervezetet is érintenek, amelyek “kijátsszák a szankciókat és támogatják az orosz katonai erőfeszítéseket”.

A lengyel diplomata szerint Brüsszel azt is tervezi, hogy blokkolja az olaj szállítását a Barátság-kőolajvezeték déli ágán keresztül. Emellett azt is javasolják, hogy tiltsák meg az orosz teherszállító járműveknek, hogy átlépjék az EU-val közös határt.

A RIA Novosztyi forrása pontosította, hogy az új korlátozó intézkedéscsomagot péntekig véglegesítik. Ezt követően teszik majd közzé a hivatalosan.

Az EU már tíz szankciócsomagot vezetett be, amelyek az orosz gazdaság különböző ágazatait érintették. Brüsszel legutóbb február 25-én jelentett be korlátozó intézkedéseket. Akkor az EU kiterjesztette az export-import és személyi szankciókat, valamint új tilalmakat vezetett be az orosz médiával szemben. Az Európai Bizottság az új csomagot 11,4 milliárd euróra becsülte. Az EU ugyanakkor megjegyezte, hogy az Oroszországba irányuló uniós export mára csaknem felére csökkent a 2021-es szinthez képest, míg az EU-ba irányuló import ennek megfelelően csaknem 60 százalékkal esett vissza.

Vlagyimir Putyin elnök szerint az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, a korlátozások pedig súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó