2023, december 5.
-0.1 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re – jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország azonban még nem vonta vissza vétóját a meglévő 500 millió eurós “európai békekeret” alapot illetően.

“Javasoltam az Európai Békekeret új, többéves, kétoldalú, akár ötmilliárdos keretösszegét a jövő évre” – mondta Borrell a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.

“Remélem, hogy még az év vége előtt megállapodásra jutunk”.

Nem beszélt a jelenlegi békekeret-források sorsáról, amelyeket Magyarország május óta visszatart. Az EuroNews szerint Borrell nem tett utalást Budapest álláspontjára, csak annyit mondott, hogy az EU továbbra is “minden dimenzióban” támogatja Kijevet.

A magyar külügyminiszter Szijjártó Péter távolmaradása feltűnő volt, mivel az EU 26 másik tagállama külügyminisztereket küldött Kijevbe egy meglepetésszerű találkozóra, amelyet az Oroszországgal fennálló konfliktusban Ukrajnának nyújtott támogatás kinyilvánításának szántak. Budapestről egy képviselő érkezett csak Kijevbe az EuroNews szerint.

“Az EU továbbra is egységesen támogatja Ukrajnát” – hangsúlyozta Borrell a sajtótájékoztatón. “Továbbra is egységesek maradunk. Nem látom, hogy bármelyik tagállam visszalépne attól az elkötelezettségétől, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel támogassa Ukrajnát”.

Amikor e támogatás konkrétumairól kérdezték, Borrell azt mondta, hogy az EU “még többet fog tenni ugyanebből”.

Az EU 2022 februárja óta több mint 25 milliárd euró katonai segélyt küldött Ukrajnának, míg a katonai, pénzügyi és humanitárius támogatás teljes összege elérte a 85 milliárd eurót – derült ki Borrell vasárnap közzétett nyilatkozatából. Megfogadta azt is, hogy az unió továbbra is segíteni fogja Kijevet, bármi történjék is Washingtonban. Az amerikai kongresszus szombaton elfogadta a kormányzat leállását elkerülő határozatot, amely nem tartalmazott új finanszírozást Ukrajna számára.

“Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy megszakadjon Amerika Ukrajnának nyújtott támogatása” – mondta Joe Biden amerikai elnök vasárnap, és sürgette mind a demokratákat, mind a republikánusokat, hogy “tegyék ezt meg”.

A Pentagonnak körülbelül 1,6 milliárd dollárja maradt a Kongresszus által Ukrajna megsegítésére elkülönített 25,9 milliárd dollárból, de a pénzt az amerikai katonai készletek feltöltésére fordítják – közölte két tisztviselő hétfőn a Politicóval. Egy korábbi “könyvelési hiba” miatt további 5,4 milliárd dollár értékű fegyver és lőszer szabadult fel az amerikai arzenálból.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WaPo: Kijev és Washington egymást hibáztatja az ellentámadás kudarcáért

Amerikai és brit tisztek segítettek megtervezni az ukrán tavaszi-nyári ellentámadást, és biztosították az összes kért járművet, de Kijev úgy döntött, hogy háromfelé osztja erőit...

Csoportos dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a Krím és az Azovi-tenger felett

Meghiúsították az ukrán erők a dróntámadásokra tett kísérletét több célpont ellen. Az orosz légvédelem 22 pilóta nélküli légi járművet lőtt le, további 13-at pedig...

Fehér Ház: az Egyesült Államok kifogyott a pénzből Ukrajna számára

A Fehér Ház sürgős felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy hagyjanak jóvá további támogatásokat Ukrajnának, mondván, hogy az ország "majdnem kifutott az időből", mivel az...
spot_img

Videó