2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Az EU felvásárolja Kína felesleges LNG készleteit

Az uniós országok az azonnali piacon vásárolt kínai cseppfolyósított földgázzal (LNG) töltik meg a tárolókat – jelentette hétfőn a Financial Times (FT).

A cikk szerint Kína, amely a világ legnagyobb LNG-vásárlója, a nemzetközi piacon értékesíti tovább a felesleges mennyiség egy részét. A többlet a gyenge belföldi keresletnek tudható be, mivel a Covid-19 korlátozások továbbra is érvényben vannak.

Mivel az EU a fűtési szezon előtt és az Oroszországból érkező gázszállítások csökkenése közepette az energiaellátás biztosításáért küzd, kínai LNG-t vásárolt az azonnali piacon, annak ellenére, hogy az jóval drágább.

A JOVO Group kínai LNG-kereskedő például nemrégiben nyilvánosságra hozta, hogy egy európai vevőnek továbbértékesített egy LNG-szállítmányt. Kína legnagyobb olajfinomítója, a Sinopec Group szintén arról számolt be az év elején egy eredménybeszámolóján, hogy a nemzetközi piacon értékesítette a felesleges LNG-t. A jelentések szerint a vállalat idén eddig 45 rakomány LNG-t, azaz mintegy 3,15 millió tonnát adott el. Az FT becslése szerint a 2022 első félévében továbbértékesített kínai LNG összmennyisége meghaladhatja a 4 millió tonnát, ami Európa teljes gázimportjának mintegy 7%-ának felel meg ebben az időszakban.

Összességében a Kpler kutatócég szerint az EU LNG-importja az előző évhez képest 60%-kal ugrott meg 2022 első hat hónapjában.

Az Financial Times elemzői azonban arra figyelmeztetnek, hogy Kína már nem biztos, hogy sokáig tud az unió segítségére sietni. Amint a zárlatokat végre teljesen feloldják, és az ország gazdasági aktivitása újra fellendül, hatalmas energiaigénye visszatér, és valószínűleg nem lesz többlet LNG, amit eladhatna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...