2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Az EU a befagyasztott orosz vagyonból finanszírozná Ukrajnát

Az EU vezetői utasították az Európai Bizottságot, hogy készítsen javaslatokat arra vonatkozóan, hogyan lehetne a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére felhasználni – jelentette pénteken az orosz média. A nyilatkozatra az uniós vezetők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának befejezésekor került sor.

“Beszélnünk kell a nálunk lévő [befagyasztott] eszközök – orosz [befagyasztott] eszközök – felhasználásáról. Több mint 300 milliárd euró [befagyasztott] vagyonunk van, és hogyan használhatnánk fel ezeket Ukrajna javára” – mondta pénteken Kaja Kallas észt miniszterelnök, akit a CNN idézett.

Jogilag a befagyasztott pénzeszközök továbbra is Oroszországhoz vagy annak állampolgáraihoz tartoznak. Ahhoz, hogy elkölthessék ezeket a vagyonokat, az EU-nak meg kell találnia a módját, hogy elkobozhassa azokat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy az EU havonta mintegy 1,5 milliárd eurót kíván Ukrajnának átadni. Az unió pénzügyminisztereit bízták meg a pénz előteremtésével.

Az EU a Moszkva elleni szankciók részeként lefoglalta az orosz üzletemberek és vállalatok tulajdonát képező ingatlanokat, valamint az orosz központi bank vagyonát is. A pénzek ukrajnai felhasználásának ötlete először néhány hónappal ezelőtt merült fel, és olyan politikusok támogatták, mint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Liz Truss volt brit miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Magas rangú amerikai tisztviselők, köztük Janet Yellen pénzügyminiszter arra figyelmeztettek, hogy az alapok ukrajnai felhasználása illegális lehet, és más országokat elriasztana attól, hogy az Egyesült Államokban fektessenek be.

Oroszország élesen bírálta, hogy a nyugati országok lefoglalták vagyonát, Szergej Lavrov külügyminiszter szerint a vagyonbefagyasztás lényegében lopásnak minősül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...