2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Az ENSZ köszönetet mondott Oroszországnak a NAÜ ellenőrök védelméért

Az ENSZ “örül” Oroszország erőfeszítéseinek, amelyeket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csapatának védelmében tett, amely a Zaporizzsjai Atomerőmű ellenőrzésére érkezett – közölte csütörtökön a főtitkár vezető szóvivője, miután az orosz védelmi minisztérium nem értette, hogy az ENSZ miért nem reagált a létesítmény erőszakos elfoglalására tett ukrán kísérletre.

“Örülünk, hogy az Oroszországi Föderáció megtette, amit meg kellett tennie, hogy megvédje ellenőreinket” – mondta Stephane Dujarric újságíróknak egy New York-i tájékoztatón, amikor Moszkva megjegyzéseiről kérdezték.

“Mint minden ENSZ-misszió esetében, az adott területet ellenőrző személyek felelőssége, hogy az ENSZ munkatársait biztonságban tartsák” – tette hozzá, és köszönetet mondott a “biztonsági embereknek” és a “sofőröknek” azért az “óriási munkáért”, hogy a NAÜ csapata biztonságosan be- és kijutott a Zaporizzsjai Atomerőműből.

A Rafael Grossi, a NAÜ igazgatója által vezetett misszió csütörtök reggel egy ukrán ellenőrző ponton feltartóztatták. A csoport végül eljutott az orosz ellenőrzés alatt álló Energodarba, és több órán keresztül tekintette meg a létesítményt, majd visszatért az ukrán ellenőrzés alatt álló területre.

Közvetlenül a látogatásuk előtt azonban az ukrán tüzérség célba vette Energodar városát és magát az atomerőművet, miközben kommandósok egy csoportja csónakkal átkelt a Kakhovka víztározón, és megpróbálta megrohamozni a létesítményt – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Mind a kezdeti támadócsoportot, mind az utánuk érkező erősítést a Nemzeti Gárda és a harci helikopterek megsemmisítették – közölte az orosz hadsereg. Moszkva szerint a céljuk az volt, hogy elfoglalják az oroszok kezén lévő erőművet, és a NAÜ munkatársait emberi pajzsként használják fel a létesítmény feletti ellenőrzés fenntartására.

Energodar és a Zaporizzsjai Atomerőmű március eleje óta orosz ellenőrzés alatt áll. Augusztusban az atomerőművet rendszeres tüzérségi és dróntámadások célpontjává tették, amelyekért Moszkva és Kijev egymást okolta. Ukrán tisztviselők azt is állították, hogy az orosz hadsereg katonai bázisként használja az erőművet, nehézfegyvereket állomásoztatva ott. Moszkva tagadta a vádakat, mondván, hogy csak enyhén felfegyverzett őrök védik a létesítményt.

Moszkva június óta követeli, hogy a NAÜ látogatást tegyen Európa legnagyobb atomerőművébe – de Ukrajna ragaszkodott ahhoz, hogy a missziónak Kijevben kell utaznia, hogy megőrizze az ukrán szuverenitást, ami hozzájárult ahhoz, hogy a misszió csak ezen a héten érkezett a helyszínre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...