2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Az ENSZ humanitárius hivatala az Ukrajnának fegyverekre fordított összeg 20 százalékából gazdálkodik

Az ENSZ által az idén eddig világszerte a rászorulók megsegítésére összegyűjtött összegek mindössze 20 százalékát teszik ki annak az összegnek, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei Ukrajna számára fegyverekre költöttek – közölte csütörtökön Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete.

“A nyugati adományozók nagylelkűsége az ukrajnai válsággal kapcsolatban, amelyet ők maguk idéztek elő, kétszínűnek tűnik. Amikor Szíriáról, Jemenről, afrikai országokról van szó, nyugati kollégáinknak vagy nincs pénzük, vagy nagyon vonakodva és kis adagokban osztják ki” – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

“De Ukrajnára, csak a fegyverekre az USA és szövetségesei már elköltöttek annyit, amennyit az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala kért 2023-ra, hogy humanitárius segélyt nyújtsanak a világ összes rászoruló emberének – mintegy 55 milliárd dollárt” – mondta a diplomata.

“Ennek az összegnek egyébként eddig az OCHA csak 20%-át kapta meg. Képzeljék el, hány emberen lehetne segíteni a világon, ha a nyugati adományozók valóban akarnák”.”

“De nem, fontosabb számukra, hogy fegyverekre költsék a pénzt, gazdagítva a fegyvergyártó cégeiket” – mondta a követ.

“Az Ukrajnának nyújtott pénzügyi, katonai és humanitárius segélyek teljes összege az ország Nemzeti Bankja szerint csak 2022-ben meghaladta a 120 milliárd dollárt. Ahogy mondani szokták, érezni a nyugati prioritásokat”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó