2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Ukrajna megsértette a melegek jogait

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) arra kötelezte Ukrajnát, hogy fizessen kártérítést egy meleg párnak, miután többször is sikertelenül próbálták házasságukat bejegyeztetni az országban. A bíróság csütörtökön sajtóközleményben jelentette be egyhangú döntését.

A két felperes, az 1969-ben született Andrij Majmulakin és az 1984-ben született Andrij Markiv egy kijevi meleg pár. Ők ketten, akik “2010 óta stabil és elkötelezett kapcsolatban élnek együtt”, még 2014 októberében hét hivatalhoz fordultak, hogy házasságot köthessenek. Valamennyi állami szerv elutasította a házasságuk bejegyzését, Ukrajna alkotmányára és családtörvénykönyvére hivatkozva, amelyek a házasságot egy férfi és egy nő közötti szövetségként határozzák meg.

Annak ellenére, hogy az azonos neműek házassága továbbra is illegális az országban, az EJEB az elutasítást az emberi jogok európai egyezményének megsértésének minősítette.

A házasság bejegyzésének megtagadása ugyanis sértette a 14. cikket, amely tiltja a diszkriminációt, valamint a 8. cikket, amely a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot rögzíti – állapította meg a bíróság.

Az EJEB kötelezte Kijevet, hogy fizessen kártérítést a házaspárnak, 32 euró vagyoni kártérítést, 5000 euró erkölcsi kártérítést és 4000 euró költségtérítést ítélve meg a felperesek mindegyikének.

Az ítéletet “örömhírként” méltatta az azonos neműek házasságának egyik legfőbb ukrajnai támogatója, Inna Szovszun volt kulturális miniszterhelyettes, az önmagát “liberálisnak” és “Európa-pártinak” nevező Golosz párt parlamenti képviselője. A döntés várhatóan megnyitja az utat az azonos neműek házasságának ukrajnai elismerése előtt – írta Facebook-bejegyzésében.

“Az EJEB döntésével kötelezte Ukrajnát, hogy ismerje el az LMBT párok kapcsolatát. Ez azt jelenti, hogy Ukrajnának, mint az Emberi Jogok Európai Egyezményének részes felének, olyan törvényt kell elfogadnia, amely jogilag elismeri az azonos nemű párokat, és lehetőséget biztosít számukra, hogy családként jegyeztessék be kapcsolatukat” – írta.

Szovszun még márciusban támogatta az azonos neműek élettársi kapcsolatát legalizáló törvényjavaslatot. Akkor azzal érvelt, hogy a lépés Kijev “nyugati szövetségesei” kedvében járna, valamint jutalmazná az LMBTQ-katonák szolgálatát az Oroszországgal folyó konfliktusban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó