2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Az azeri elnök bocsánatot kért Putyintól az orosz békefenntartók megöléséért

Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök bocsánatot kért az orosz békefenntartók Hegyi-Karabahban történt megöléséért, és ígéretet tett arra, hogy együttműködik a szerdai incidens kivizsgálásában – közölte a két fél.

Aliyev csütörtökön felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy megvitassák a haláleseteket, amelyek egy azerbajdzsáni katonai művelet során történtek a szakadár területen.

A békefenntartókat egy megfigyelőálláshoz vezető úton érte lövés. A járműben tartózkodó valamennyi személy a helyszínen életét vesztette – közölte az orosz védelmi minisztérium, anélkül, hogy a halálos áldozatok számát pontosította volna.

Azerbajdzsán vezetője részvétét fejezte ki és kártérítést ajánlott fel az orosz katonák családjainak – hangzott el a beszélgetés azonos felolvasása.

Aliyev és Putyin megvitatta a hegyi-karabahi helyzetet és a Baku és a régió önhatalmúlag kikiáltott hatóságai között orosz közvetítéssel létrejött tűzszünet végrehajtásának fontosságát is. Az orosz fél hangsúlyozta, hogy szigorúan be kell tartani a régió örmény lakosainak biztonságát és jogait.

Hegyi-Karabah a Szovjetunió utolsó éveiben szakadt el Azerbajdzsántól, mivel a túlnyomórészt örmény etnikumú lakosság függetlenséget követelt. A régió önkormányzata azóta is fő vitapont Bakui és Jereván között, amely évtizedek óta hallgatólagosan támogatja Hegyi-Karabahot.

2020-ban a területen nagy feszültségre került sor, amely azzal zárult, hogy Baku visszaszerezte az 1990-es években elvesztett területek feletti ellenőrzést. Az orosz békefenntartó erők a 44 napig tartó ellenségeskedésnek véget vető fegyverszünetet felügyelték. A fegyverszünetet a héten Azerbajdzsán újabb katonai művelete törte meg.

Moszkva megjegyezte, hogy az örmény kormány tavaly a béketárgyalások során, a két rivális közötti halálos határ menti összecsapások után kifejezetten elismerte Azerbajdzsán követelését Hegyi-Karabahra. Ez a katonai műveletet Azerbajdzsán belügyévé tette – közölte a Kreml.

Nikol Pashinjan örmény miniszterelnök elhatárolódott a válságtól, azt állítva, hogy a térségben élő örmények jóléte most Oroszország felelőssége.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó