2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Kijevben találkozott az ukrán elnökkel

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és megismételte Washington elkötelezettségét az ország fegyveres erőinek támogatásáról, miközben megvitatta a legújabb biztonsági csomag részleteit.

A korábban be nem jelentett utazást Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője megerősítette, aki szerint Sullivan azért beszélt Zelenszkijjel és más magas rangú tisztviselőkkel, hogy “hangsúlyozzák az Egyesült Államok szilárd támogatását Ukrajnának és népének, amely megvédi szuverenitását és területi integritását”.

“Teljes mértékben biztosítani kívánjuk, hogy a szükséges források rendelkezésre álljanak, és hogy a sziget mindkét oldaláról megkapjuk a szavazatokat, hogy ez megtörténjen” – mondta Sullivan Kijevben újságíróknak, hozzátéve:

“Nem lesz megingás, nem lesz enyhülés, nem lesz meghátrálás a támogatásunkban, ahogy haladunk előre”.

A nemzetbiztonsági tanácsadó felvázolta az Ukrajnának nyújtandó 400 millió dollár értékű katonai segélyek új körét is, mondván, hogy az magában foglalja a “felújított” T-72-es tankokat, drónokat, valamint a “HAWK föld-levegő rakéták felújítását az Ukrajnának történő esetleges átadás céljából”.

Zelenszkij elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak elmondta, hogy Kijev “megerősítést kapott a Sullivannal folytatott pénteki találkozó során a győzelmünkhöz nyújtott rendíthetetlen támogatásról”, és hozzátette:

“Barátaink és partnereink velünk vannak, teljes mértékben megértik a helyzetünket”.

Csütörtökön az ukrán vezető találkozott két amerikai szenátorral, a demokrata Chris Coonsszal és a republikánus Rob Portmannel, akiket Zelenszkij “Ukrajna igazi barátaiként” üdvözölt. A törvényhozók elmondták, hogy azért utaztak Kijevbe, hogy “megvitassák Ukrajna szükségleteit” és “kifejezzék amerikai szolidaritásukat az ukrán néppel”.

A nyilvánvaló kétpárti támogatás ellenére a kongresszusban egyesek bírálták az Ukrajnának idén jóváhagyott hatalmas összegű segélyeket, Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus vezetője pedig nemrég arra figyelmeztetett, hogy pártja nem fog továbbra is “biankó csekket” kiállítani Kijevnek, ha a közelgő félidős választásokon többséget szerez.

A humanitárius és pénzügyi támogatáson kívül Washington Joe Biden elnök hivatalba lépése óta alig 19 milliárd dollár közvetlen katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának, amelynek nagy részét azt követően engedélyezték, hogy Oroszország februárban csapatokat küldött az országba. Bár a támogatás nagy része még nem érkezett meg a harctérre, a Pentagon ígéretet tett arra, hogy nehéz- és könnyűfegyverzetű platformok, felszerelések, járművek és lőszerek hosszú listáját küldi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...