2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Az amerikai NBC News szerint már elkezdődött az ukrán ellentámadás

A támadás, amelyre a Nyugat hónapok óta képezte és felszerelte az ukrán hadsereget, végre elkezdődött – jelentette több amerikai hírügynökség csütörtökön. Kijev hivatalosan nem erősítette meg a hadművelet kezdetét, inkább “szondázó” támadásoknak nevezte a frontvonal mentén zajló heves harcokat.

Az NBC News egy ukrán főtisztre és egy, a frontvonal közelében lévő katonára hivatkozva arról számolt be, hogy “a támadások hulláma” a délkeleti front mentén “úgy tűnik, jelentős új lökést jelentenek”. A hírügynökség szerint névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, mivel az ukrán kormány nem kommentálja az offenzívát.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön személyesen adott újabb tájékoztatást a harcokról. Elmondta, hogy az ukrán 47. gépesített dandár, amely akár 1500 embert és 150 páncélozott járművet is számlál, támadást indított a zaporozsjei fronton. Kétórás csata után az ukránok visszavonultak, 350 embert, 30 harckocsit és 11 páncélozott harckocsit veszítve – mondta Sojgu.

Moszkva drónfelvételeket is közzétett, amelyeken látszik, hogy egy ukrán páncélos oszlopot tüzérségi tűzzel megsemmisítenek. A videón látható harckocsik közül néhányat a nyugatiak által szállított Leopárdokként azonosítottak.

Sojgu kedden tette meg az első személyes harci jelentést, amelyben azt mondta, hogy legalább öt ukrán dandár indított támadást több helyszínen keresztül. Az orosz erők minden támadást megállítottak 71 halott, 210 sebesült, valamint 15 harckocsi és kilenc páncélozott jármű elvesztése árán – mondta. Az ukrán csapatok eközben három nap alatt 3715 embert, 52 harckocsit és 207 páncélozott járművet vesztettek.

A kijevi kormány álhírek terjesztésével vádolta meg Sojgut, és kitartott amellett, hogy nagyszabású offenzívája még nem kezdődött el. A New York Times amerikai tisztviselőkre és ukrán forrásokra hivatkozva a harcokat “erőteljes felderítésnek” és “szondázó támadásoknak” írta le, a tényleges offenzíva akkor és úgy alakul ki, ha és amennyiben áttörés történik.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes ugyanakkor azt mondta, hogy “több irányból” történnek támadások, és hogy Kijev “örül minden méternek”, amit erői megtehetnek.

Az Egyesült Államok és szövetségesei hónapokon át fegyverezték fel és képezték ki az ukrán erőket a “tavaszi ellentámadásra”, tüzérséget, lőszert, páncélozott harcjárműveket és harckocsikat szállítva Kijevnek, a brit Challenger II-től a német gyártmányú Leopard több változatáig.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó