2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

Az amerikai gáz megvételére kényszeríti az uniós országokat az USA

Az amerikai gáz megvételére próbálja rákényszeríteni az uniós országokat az Egyesült Államok az EU gázirányelvének megváltoztatása révén – hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Kijelentette, hogy Washington “a tisztességes konkurenciaharc fogalmával összeegyeztethetetlen” álláspontot képvisel az Északi Áramlat-2 fölgázvezeték ügyében azzal, hogy az orosznál 30 százalékkal drágább amerikai gáz megvásárlására akarja kényszeríteni őket.

Peszkov így kommentálta azt, hogy Franciaország csütörtökön váratlanul közölte: Németországgal szemben támogatja az EU gázirányelvének módosítását, lehetővé téve az Európai Bizottságnak az Északi Áramlat-2 jelentősen szigorúbb ellenőrzését. Ez hatással lehet a gázvezeték megépítésére.

Az orosz elnöki szóvivő sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az általa tisztán gazdasági projektként jellemzett gázvezetékkel kapcsolatban nem alakult ki egységes európai álláspont, és megfogalmazta reményét, hogy a tagállamok megállapodásra jutnak a kérdésben.

“Az orosz fél folytatja a munkát ebben a projektben a konzorciumbeli kollégáival együtt, arra számítunk és azt reméljük, hogy a projekt megvalósul” – mondta.

Az új csővezeték mellett érvként hozta fel gazdaságosságosságát és biztonságosságát. Az állította, hogy az Északi Áramlat-2 megépítése nem vezet oda, hogy megnövekszik Európai függősége az orosz gáztól, és rámutatott, hogy Oroszország ugyanannyira függ az európai kereslettől, mint az EU az orosz gáztól.

Francia sajtóértesülések szerint egyébként pénteken kompromisszum született Párizs és Berlin között az uniós gázirányelv lehetséges módosításával kapcsolatban, amelyet továbbítottak az EU Tanácsának munkáját segítő Állandó Képviselők Bizottságának (COREPER).

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...
spot_img

Videó