2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Az amerikai gáz megvételére kényszeríti az uniós országokat az USA

Az amerikai gáz megvételére próbálja rákényszeríteni az uniós országokat az Egyesült Államok az EU gázirányelvének megváltoztatása révén – hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Kijelentette, hogy Washington “a tisztességes konkurenciaharc fogalmával összeegyeztethetetlen” álláspontot képvisel az Északi Áramlat-2 fölgázvezeték ügyében azzal, hogy az orosznál 30 százalékkal drágább amerikai gáz megvásárlására akarja kényszeríteni őket.

Peszkov így kommentálta azt, hogy Franciaország csütörtökön váratlanul közölte: Németországgal szemben támogatja az EU gázirányelvének módosítását, lehetővé téve az Európai Bizottságnak az Északi Áramlat-2 jelentősen szigorúbb ellenőrzését. Ez hatással lehet a gázvezeték megépítésére.

Az orosz elnöki szóvivő sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az általa tisztán gazdasági projektként jellemzett gázvezetékkel kapcsolatban nem alakult ki egységes európai álláspont, és megfogalmazta reményét, hogy a tagállamok megállapodásra jutnak a kérdésben.

“Az orosz fél folytatja a munkát ebben a projektben a konzorciumbeli kollégáival együtt, arra számítunk és azt reméljük, hogy a projekt megvalósul” – mondta.

Az új csővezeték mellett érvként hozta fel gazdaságosságosságát és biztonságosságát. Az állította, hogy az Északi Áramlat-2 megépítése nem vezet oda, hogy megnövekszik Európai függősége az orosz gáztól, és rámutatott, hogy Oroszország ugyanannyira függ az európai kereslettől, mint az EU az orosz gáztól.

Francia sajtóértesülések szerint egyébként pénteken kompromisszum született Párizs és Berlin között az uniós gázirányelv lehetséges módosításával kapcsolatban, amelyet továbbítottak az EU Tanácsának munkáját segítő Állandó Képviselők Bizottságának (COREPER).

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...