2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Az amerikai atomfegyver Európából sosem távozik

RakétaNémetország, Norvégia és a Benelux országok a NATO áprilisi észtországi csúcstalálkozóján napirendre kívánják tűzni az amerikai atomfegyver Európából való kivonásának kérdését. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy „reméli, nem következik be semmilyen olyan lépés a leszerelés terén, amelyik aláásná megfélemlítési képességünket”.  A Spiegel magazin tette közzé az európaiak szándékát a NATO-csúcs napirendjét illetően. A magazin egy olyan levél birtokába jutott, amelyiket a nevezett országok külügyminiszterei írtak Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárnak. Szerintük a tavaszi tallinni találkozó megfelelő alkalom arra, hogy megvitassák az atlanti szövetség európai nukleáris tényezője kérdését.

 

Az USA európai szövetségeseinek kollektív levele az atomügyekben újdonság a szövetség diplomáciai eljárásában – jegyzi meg a Nyezaviszimaja Gazeta. Csakhogy most már nem Németország, hanem más országok is nyíltan felvetik az amerikai nukleáris raktárak kérdését.  Washington haladéktalanul ellenlépéseket tett. George Robertson volt NATO-főtitkár élesen bírálta Berlin álláspontját. Szerinte Németország részéről „felelőtlenség, hogy az amerikaiak nukleáris pajzsa alatt kívánnak maradni, miközben másokra hárítják a pajzs fenntartása kötelességét”. A kritika mellett erőfeszítéseket fejtettek ki annak érdekében, hogy eltereljék az európaiak figyelmét a probléma lényegéről, amelyet  több NATO-tagország külügyminisztere írt alá.  Emiatt Washington az Egyesült Államok Európában, azaz idegen területen tartott atomfegyvereinek kérdését egy kalap alá veszi az orosz fegyverekkel, amelyek pedig  Oroszország saját nemzeti területén tart. Az USA az Európában lévő úgynevezett harcászati nukleáris fegyverek,  azaz úgy orosz, mint amerikai fegyverek csökkentésére szólított. Azonban az USA elvárásait alapvetően Moszkva iránt fogalmazza meg, mert ugyanis rámutat azokra a konkrét orosz térségekre, ahonnan ki kell vonni a fegyvereket, miközben meg sem említi, mely európai országokból kell eltávolítani az amerikai fegyvereket.

A politikai és katonai elemzési intézet osztályvezetője, Alekszandr Hramcsihin szerint kellő nyomással Európa elérheti azt, amit akar:
„Az amerikaiak ellenszegülnek ennek… Másrészt, ha az európaiak aktívan követelőznek, akkor elvégre az amerikaiak sem kényszeríthetik őket a fegyverek megtartására. A mai viszonyok közt ez lehetetlen. Európa természetesen egyre inkább egy demilitarizált övezetre hasonlít. Ha pedig a „hidegháború” utáni állapotokkal vetjük össze a mai helyzet, akkor láthatjuk, hogy Európában jelenleg a fegyverek mennyisége drasztikusan visszaesett. Soha senki nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyi fegyver volt, mondjuk, Németországban. Többé-kevésbé tudni lehet, hogy 20 atombombát és rakétákat tartanak Moselben a Büchel légibázison az amerikaiak  védelme alatt. Ezek a Luftwaffe repülőszázada számára tartják. Arról, hogy ezen kívül mennyi fegyver van még Németországban, csak nagy vonalakban lehet tudni.  Amúgy 500 atomtöltetről lenne szó. Ezeket általában harcászati atomfegyvernek nevezik az európai hadszíntéren.

De ez mindenképpen nagyon veszélyes potenciál, és nem csak Európa számára, amely fegyveres konfliktus esetén egy nagy frontövezetté válik. Így érthető a józan belátású európai politikusok aggodalma. Közben nagyon szembetűnővé válik, hogy ők és Washington eltérően ítélik meg az amerikai atomfegyver Európában való fenntartásának politikai és katonai célszerűségét.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...