2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Ausztria és Hollandia is felfüggeszti “zöld programját” és visszatér a szénhez

Németország után Ausztria és Hollandia is visszatért a szénalapú villamosenergia-termeléshez amiért Oroszország elkezdte csökkenteni az EU-ba irányuló gázszállításokat – értesült a Bloomberg.

Ausztria újraindítja legnagyobb széntüzelésű erőművét a villamosenergia-termelés érdekében az orosz földgázszállítások csökkenése miatt – írja a hírügynökség.

Ausztria legnagyobb közműszolgáltatója és legértékesebb vállalata, a Verbund AG állítólag vasárnap késő este utasítást kapott, hogy készítse elő a Mellach széntüzelésű erőművét az üzemelésre. A Bécstől 200 kilométerre délre fekvő erőművet két évvel ezelőtt leállították, miután az ország úgy döntött, hogy teljesen kiiktatja a szenet az villamosenergia előállításából. Az erőművet olyan kutatók központjává alakították át, akik a hidrogén üzemanyag biztonságos betáplálásának módját keresik az elektromos hálózatba.

Hollandia is visszatért a szénhez

Rob Jetten holland éghajlat- és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy Hollandia a földgázfogyasztás csökkentése érdekében feloldja a széntüzelésű erőművekre vonatkozó korlátozásokat, miközben “sürgős felhívást intézett” a vállalkozásokhoz, hogy a téli szezon előtt takarítsanak meg minél több energiát.

Hága aktiválta energiaválság-tervének “korai figyelmeztető” szakaszát, tekintettel az idei télen várható földgázhiányra – közölte Jetten hétfőn, hozzátéve, hogy a döntést “európai kollégáinkkal egyeztetve készítették elő az elmúlt napokban”.

“A kabinet úgy döntött, hogy azonnal visszavonja a széntüzelésű erőművek termelésének korlátozását” – mondta, utalva arra a szabályra, amely szerint Hollandiában minden széntüzelésű erőművet csak a beépített kapacitásuk legfeljebb 35 százalékán lehet üzemeltetni.

Más európai országok, köztük Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság is bejelentette, hogy az Oroszországból érkező földgázhiányt pótolandó, a széntüzelésű energia felhasználásának kiterjesztését tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...