2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

Ausztria az orosz gáztároló lefoglalásával fenyegetőzik

Karl Nehammer osztrák kancellár a Kleine Zeitung című lapnak adott csütörtöki interjújában felszólította a Gazprom orosz energiaipari óriáscéget, hogy töltse fel a Salzburg közelében lévő földgáztárolóját.

A lap szerint a Salzburg melletti Haidach földalatti létesítmény Közép-Európa második legnagyobb földgáztárolója, és Ausztria éves gázfogyasztásának nagyjából negyedét képes tárolni. A Gazprom tulajdonában van, és jelenleg üresen áll.

“Világosan és határozottan figyeljük a Gazprom hatalmas haidach-i tárolóját is. Ha ezt nem töltik fel, megfontoljuk az intézkedéseket, hogy fel legyen töltve” – jelentette ki Nehammer.

A lapnak elmondta, hogy Ausztria valószínűleg nem fogja államosítani a gáztárolót, de “más módon is hozzá lehet férni a tárolóhoz”.

“Ez azt jelenti, hogy ‘használd vagy elveszíted’. Ha használja, minden rendben van, ha nem használja, más cégek is hozzáférhetnek” – figyelmeztetett a kancellár.

Nehammer hangsúlyozta, hogy a haidachi létesítmény stratégiai fontosságú mind Németország, mind az osztrák nyugati szövetségi államok számára.

Az orosz gázszolgáltató korábban kijelentette, hogy minden szerződéses kötelezettségének eleget tesz az európai ügyfelei által megrendelt szállítások teljesítésével.

A múlt hónapban Bécs elfogadta Oroszország feltételeit a gázszállítások új, rubelalapú elszámolási rendszerére vonatkozóan. Az ország energiaügyi minisztere, Leonore Gewessler a közelmúltban megerősítette, hogy a gázszállítások megszakítás nélkül folynak Ausztriába. Hozzátette, hogy az oroszországi üzemanyagszállítások nélkül idén nem lehet majd feltölteni a tárolókat a tél előtt, de Bécs a források diverzifikálására is törekszik.

Moszkva március végén új gázfizetési mechanizmust vezetett be. Ez azoknak az országoknak szól, amelyek szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben válaszul az ukrajnai katonai hadműveletre, és azt követeli, hogy a vevők – miközben továbbra is a választott valutájukban fizetnek – hozzanak létre rubelszámlát az orosz Gazprombanknál, hogy ott az összeget az orosz valutára konvertálva fizethessenek a gázszolgáltatónak. A Bloomberg szerint május 12-ig összesen 20 európai vállalat nyitott már rubelszámlát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó