2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Ausztria az orosz gáztároló lefoglalásával fenyegetőzik

Karl Nehammer osztrák kancellár a Kleine Zeitung című lapnak adott csütörtöki interjújában felszólította a Gazprom orosz energiaipari óriáscéget, hogy töltse fel a Salzburg közelében lévő földgáztárolóját.

A lap szerint a Salzburg melletti Haidach földalatti létesítmény Közép-Európa második legnagyobb földgáztárolója, és Ausztria éves gázfogyasztásának nagyjából negyedét képes tárolni. A Gazprom tulajdonában van, és jelenleg üresen áll.

“Világosan és határozottan figyeljük a Gazprom hatalmas haidach-i tárolóját is. Ha ezt nem töltik fel, megfontoljuk az intézkedéseket, hogy fel legyen töltve” – jelentette ki Nehammer.

A lapnak elmondta, hogy Ausztria valószínűleg nem fogja államosítani a gáztárolót, de “más módon is hozzá lehet férni a tárolóhoz”.

“Ez azt jelenti, hogy ‘használd vagy elveszíted’. Ha használja, minden rendben van, ha nem használja, más cégek is hozzáférhetnek” – figyelmeztetett a kancellár.

Nehammer hangsúlyozta, hogy a haidachi létesítmény stratégiai fontosságú mind Németország, mind az osztrák nyugati szövetségi államok számára.

Az orosz gázszolgáltató korábban kijelentette, hogy minden szerződéses kötelezettségének eleget tesz az európai ügyfelei által megrendelt szállítások teljesítésével.

A múlt hónapban Bécs elfogadta Oroszország feltételeit a gázszállítások új, rubelalapú elszámolási rendszerére vonatkozóan. Az ország energiaügyi minisztere, Leonore Gewessler a közelmúltban megerősítette, hogy a gázszállítások megszakítás nélkül folynak Ausztriába. Hozzátette, hogy az oroszországi üzemanyagszállítások nélkül idén nem lehet majd feltölteni a tárolókat a tél előtt, de Bécs a források diverzifikálására is törekszik.

Moszkva március végén új gázfizetési mechanizmust vezetett be. Ez azoknak az országoknak szól, amelyek szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben válaszul az ukrajnai katonai hadműveletre, és azt követeli, hogy a vevők – miközben továbbra is a választott valutájukban fizetnek – hozzanak létre rubelszámlát az orosz Gazprombanknál, hogy ott az összeget az orosz valutára konvertálva fizethessenek a gázszolgáltatónak. A Bloomberg szerint május 12-ig összesen 20 európai vállalat nyitott már rubelszámlát.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS