2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Ausztrália bezárja kijevi nagykövetségét

Canberra közölte, hogy ukrajnai nagykövetségének munkatársait utasították, hogy “ideiglenesen” hagyják el a fővárost.

A “romló biztonsági helyzetre” hivatkozva Ausztrália elrendelte kijevi nagykövetségének ideiglenes bezárását, és közölte, hogy működésér a nyugat-ukrajnai Lembergbe helyezi át.

A lépést vasárnap közleményben bejelentő Marise Payne ausztrál külügyminiszter azt is közölte, hogy a kormány felszólítja az ausztrálokat, hogy “kereskedelmi járatokkal azonnal hagyják el Ukrajnát”, mivel “a biztonsági körülmények rövid időn belül megváltozhatnak”.

Payne figyelmeztette az Ukrajnában maradni kívánó ausztrálokat az esetleges “orosz katonai akciókra”, hozzátéve, hogy ez “súlyosan korlátozná azon képességünket, hogy konzuli segítséget nyújtsunk az ausztráloknak”.

Canberra más nyugati nemzetek lépéseit követte, amelyek már megkezdték nagykövetségeik részleges evakuálását, és felszólították állampolgáraikat, hogy az “orosz invázió” miatt hagyják el Ukrajnát. Moszkva folyamatosan cáfolja, hogy szándékában állna megszállni szomszédját.

Washington szombaton “jelentős katonai akció lehetőségére” hivatkozva elrendelte, hogy a kijevi nagykövetségen dolgozó valamennyi “nem létfontosságú amerikai személyzet” hagyja el az országot. Az ukrán fővárosban található amerikai nagykövetségen vasárnaptól minden konzuli szolgáltatást felfüggesztettek, a sürgősségi konzuli szolgáltatásokat Lembergből biztosítják – közölte az amerikai külügyminisztérium.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29558″]

Kanada szombaton bejelentette, hogy szintén Lembergbe helyezi át diplomáciai személyzetét. Melanie Joly kanadai külügyminiszter ígérte, hogy a kijevi nagykövetség újra megnyitja kapuit, amint a biztonsági helyzet “lehetővé teszi számunkra, hogy megfelelő szolgáltatásokat nyújtsunk és garantáljuk munkatársaink biztonságát”.

Moszkva szintén utasította néhány diplomatáját, hogy hagyja el Ukrajnát. A nyugati tisztviselők távozására utalva Marija Zaharova az orosz külügyminisztériumi szóvivő azt közölte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei előre tudhatnak “bizonyos erőszakos cselekményekről”, amelyek “alááshatják a személyzet biztonságát”.

Melinda Simmons, Nagy-Britannia ukrajnai nagykövete azonban szombaton azt tweetelte, hogy a kijevi brit nagykövetség “továbbra is működik”, és közölte, hogy ő személyesen az ukrán fővárosban marad a diplomaták “alapcsapatával” együtt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...