2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Aszad hajlandó előre hozott elnökválasztást tartani

Bassár el-Aszad hajlandó beleegyezni az előre hozott elnökválasztásba – ezt maga a szíriai elnök a mondta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott, csütörtökön közölt interjújában. Az előrehozott elnökválasztásokat illetően a szíriaiak véleménye a döntő, és ha megvan erre a “népakarat, akkor ez nem jelent számomra problémát” – mondta Aszad.

Egy ilyen lépésről Szíria közvéleményének kell állást foglalnia, nem a kormányzat vagy az elnök véleménye számít – hangsúlyozta. Aszad szerint Szíria számára a közvetlen elnökválasztás jelentené a jobb alternatívát az államfő parlamenti megválasztása helyett. Ezzel a választások szabadabbak lennének a különböző politikai erők befolyásától, és így teljes egészében csak a szíriai néptől függenének – vélekedett Aszad, aki megerősítette, hogy “minden szíriai állampolgárnak a világ bármely pontján joga van szavazni”.

A szíriai fegyvernyugvást értékelve elmondta, hogy viszonylag jól sikerült, legalábbis jobban, mint azt sokan várták. Ugyanakkor Aszad elvetette az ENSZ-békefenntartók szíriai jelenlétére vonatkozó elképzeléseket. Az orosz haderőnek a terroristák ellen folytatott szíriai légicsapásairól szólva megállapította, hogy a tények önmagukért beszélnek. “A terroristák, különösen az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet erői megkezdték a visszavonulást” – mondta Aszad.

Az elnök szerint a szíriai konfliktus kezdete óta Törökország és Szaúd-Arábia minden cselekedete agresszió volt. Úgy vélte, ez a két ország agressziót követett el mind politikai síkon, mind katonai téren a terroristák támogatásával és felfegyverzésével, a tüzérség közvetlen bevetésével, akárcsak a háborús bűncselekményekkel.

Recep Tayyip Erdogan török elnökkel kapcsolatban Aszad úgy fogalmazott, hogy közvetlenül támogatja és pénzeli a terroristákat. “Már rég elvesztettük a türelmünket és a reményünket, hogy ez az ember megváltozik. Ma már az Erdogan és a Szaud-Arábia elleni harc a terroristák elleni küzdelem formájában nyilvánul meg. A török hadsereg, amely nem Törökország, hanem Erdogan hadserege, ma Szíriában harcol. Ők terroristák” – jelentette ki Aszad.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...