2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Aszad hajlandó előre hozott elnökválasztást tartani

Bassár el-Aszad hajlandó beleegyezni az előre hozott elnökválasztásba – ezt maga a szíriai elnök a mondta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott, csütörtökön közölt interjújában. Az előrehozott elnökválasztásokat illetően a szíriaiak véleménye a döntő, és ha megvan erre a “népakarat, akkor ez nem jelent számomra problémát” – mondta Aszad.

Egy ilyen lépésről Szíria közvéleményének kell állást foglalnia, nem a kormányzat vagy az elnök véleménye számít – hangsúlyozta. Aszad szerint Szíria számára a közvetlen elnökválasztás jelentené a jobb alternatívát az államfő parlamenti megválasztása helyett. Ezzel a választások szabadabbak lennének a különböző politikai erők befolyásától, és így teljes egészében csak a szíriai néptől függenének – vélekedett Aszad, aki megerősítette, hogy “minden szíriai állampolgárnak a világ bármely pontján joga van szavazni”.

A szíriai fegyvernyugvást értékelve elmondta, hogy viszonylag jól sikerült, legalábbis jobban, mint azt sokan várták. Ugyanakkor Aszad elvetette az ENSZ-békefenntartók szíriai jelenlétére vonatkozó elképzeléseket. Az orosz haderőnek a terroristák ellen folytatott szíriai légicsapásairól szólva megállapította, hogy a tények önmagukért beszélnek. “A terroristák, különösen az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet erői megkezdték a visszavonulást” – mondta Aszad.

Az elnök szerint a szíriai konfliktus kezdete óta Törökország és Szaúd-Arábia minden cselekedete agresszió volt. Úgy vélte, ez a két ország agressziót követett el mind politikai síkon, mind katonai téren a terroristák támogatásával és felfegyverzésével, a tüzérség közvetlen bevetésével, akárcsak a háborús bűncselekményekkel.

Recep Tayyip Erdogan török elnökkel kapcsolatban Aszad úgy fogalmazott, hogy közvetlenül támogatja és pénzeli a terroristákat. “Már rég elvesztettük a türelmünket és a reményünket, hogy ez az ember megváltozik. Ma már az Erdogan és a Szaud-Arábia elleni harc a terroristák elleni küzdelem formájában nyilvánul meg. A török hadsereg, amely nem Törökország, hanem Erdogan hadserege, ma Szíriában harcol. Ők terroristák” – jelentette ki Aszad.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...