2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

APEC-csúcs – Putyin: Az eurózóna válságának inkább politikai okai vannak

Vlagyimir PutyinAz eurózóna válságának inkább politikai, mint gazdasági okai vannak – jelentette ki Vlagyimir Putyin az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vlagyivosztoki csúcstalálkozóját záró tájékoztatón. “Maga a politikai rendszer, a szociális garanciák magas színvonala, az, hogy nem képes biztosítani a növekvő fogyasztást, mindez súlyos teher az európai gazdaság vállán” – vélekedett az orosz államfő. Elmondta, hogy intenzív vita folyt a kérdésről az üzleti csúcsértekezleten. Különböző, egymással ellentétes vélemények hangzottak el arról, hogyan alakulhat a helyzet az euróövezetben. Hozzátette, hogy Oroszország hagyományosan az európai kontinensre orientált, amelytől nagy mértékben függ, ezért őszintén kívánja az európai partnereknek a nehézségek felszámolását. Putyin arra is kitért, hogy a csúcstalálkozón érezhető volt egyfajta szorongás a világgazdasági helyzet alakulása miatt. Mindazonáltal Ázsiában és Csendes-óceáni térségben inkább pozitív folyamatok figyelhetőek meg: “míg az eurózónában nincs fejlődés, sőt visszaesés tapasztalható, itt jelentős a növekedés” – mondta.

 

Az APEC-csúcsértekezleten elfogadott zárónyilatkozatban a térség legnagyobb gazdasági szervezetének tagjai üdvözölték az európai vezetők elkötelezettségét, hogy mindent elkövetnek az euróövezet egységének és stabilitásának megőrzése érdekében.

Megjegyzik, hogy az európai események kedvezőtlenül hatnak Ázsia és a Csendes-óceáni térség gazdasági növekedésére. “A pénzpiacok továbbra is instabilak, miközben az állami szektor hiánya és az államadósság magas szintje néhány fejlett gazdaságú országban jelentős mértékben gátolja a gazdaság helyreállítását.”

Az APEC-tagok vezetői kifejezték szilárd elhatározásukat, hogy együttműködnek a pénzügyi stabilitás megerősödése és a bizalom helyreállítása érdekében. Elkötelezték magukat amellett is, hogy 2015-ig feloldják a térségben a befektetések előtt álló akadályokat és nem vezetnek be újabb importkorlátozásokat sem.

A távol-keleti orosz nagyvároshoz, Vlagyivosztokhoz tartozó Russzkij-szigeten egy hétig tartott az úgynevezett csúcshét (Leader’s week), amely az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés szervezetéhez tartozó országok és gazdaságok állam-és kormányfőinek találkozójával ért véget.

Az APEC (angolul: Asia Pacific Economic Cooperation) szervezetét 1989-ben az ausztrál fővárosban, Canberrában  hozták létre. Célja a kereskedelem és a befektetések liberalizációja, a regionális gazdasági integráció. Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködésnek ma 21 tagja és nem tagállama van, mivel Tajvan is tagjai között szerepel.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...