2022, augusztus 9.
30 C
Budapest
20.8 C
Moszkva
Array

APEC-csúcs – Kína és Oroszország az együttműködés lehetőségeit kutatja

VlagyivosztokAz orosz és kínai államfő pénteki vlagyivosztoki megbeszélésén tapasztalt feltűnően udvarias légkör igazolta a szakértők előzetes várakozásait: az ázsiai és csendes-óceáni térségben egymás versenytársának számító Oroszország és Kína, keresve a választ a világgazdasági és a világpolitikai kihívásokra, az együttműködés lehetőségeit kutatja – jelezték a helyszíni beszámolók. Vlagyimir Putyin orosz államfő az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletén találkozott Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel. “Az orosz-kínai viszony igen magas szintet ért el, és ez jelentős mértékben az ön álláspontjának és hozzáállásának köszönhető” – dicsérte Putyin a kínai államfőt. Válaszában Hu Csin-tao régi barátjának nevezte az orosz elnököt, és elismerően beszélt az APEC vezetői értekezletének, azon belül is a pénteken kezdődött államfői csúcstalálkozónak otthont adó szigeten kialakított konferencia-városról.

Oroszország 21,2 milliárd dollárt költött a csúcshét előkészítésére, az infrastruktúra kiépítésére.
Hu Csin-tao és Vlagyimir Putyin megbeszélésein a kétoldalú kapcsolatokon túl világpolitikai és világgazdasági kérdések megvitatása is szerepelt.

Moszkva és Kína álláspontja és együttműködése elsősorban a szíriai válság rendezését célzó erőfeszítésekben forrt egybe az utóbbi időszakban.

Oroszország célja, hogy fejlessze távol-keleti régióit, és ebben fontos szerepet szánnak a vlagyivosztoki csúcsnak.

{phocagallery view=category|categoryid=8|limitstart=0|limitcount=1|detail=1|pluginlink=0|type=2}

A csúcstalálkozóra készült a világrekorder híd

A csúcsértekezleten az orosz elnök három nap alatt számos külföldi államfővel és kormányfővel találkozik, de tárgyalni fog Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel és Christine Lagarde-dal, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatójával is.

Barack Obama amerikai elnök a Demokrata Párt elnökjelölő konvenciója miatt már korábban lemondta részvételét az APEC-csúcstalálkozón.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...