2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Anadolu: az ENSZ új javaslatcsomagot készített a gabonamegállapodás folytatásához

Az ENSZ gabonaegyezményre vonatkozó új javaslatcsomagja magában foglalja az orosz Roszszelhozbank visszakapcsolását a  SWIFT-hez és az orosz eszközök befagyasztásának feloldását – írja az Anadolu hírügynökség.

“Hakan Fidan (török külügyminiszter) orosz kollégájával, Szergej Lavrovval Moszkvában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ENSZ egy új javaslatcsomagot készített Törökország hozzájárulásának figyelembevételével, és Ankara úgy véli, hogy ez megfelelő alap lesz a kezdeményezés felélesztéséhez <…> A javaslatcsomag legfontosabb elemei a Roszszelhozbank visszakapcsolása a SWIFT rendszerbe és a műtrágyát gyártó orosz vállalatok európai eszközeinek feloldása” – áll az anyagban.

Csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár közölte, hogy levelet küldött Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, amelyben konkrét megoldásokat javasol az élelmiszerek és műtrágyák világpiaci exportjára. Szerinte ezek megteremtik a fekete-tengeri kezdeményezés újraindításának feltételeit, és figyelembe veszik az orosz fél követeléseit.

Mint Lavrov korábban hangsúlyozta, Oroszország visszatér a gabonaegyezményhez, amint az Oroszország és az ENSZ közötti memorandum minden pontja teljesül. Szerinte Guterres új javaslatai ígéreteket, de nem garanciákat tartalmaznak erre vonatkozóan.

A gabonaegyezmény július 18-án járt le. Oroszország értesítette Törökországot, Ukrajnát és az ENSZ-t, hogy ellenzi a meghosszabbítását, mert a megállapodás feltételeit Moszkvával szemben nem tartják be. Az alku egy csomagmegállapodás része. Az első az ukrán gabona és élelmiszerek, valamint műtrágya exportját foglalja magában a Fekete-tengeren keresztül három kikötőből, köztük Ogyesszából.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó