2022, július 6.
30.2 C
Budapest
28.7 C
Moszkva

Amerikai finanszírozással fejlesztettek biológiai fegyvereket Ukrajnában – közölte az orosz védelmi tárca

Oroszország szerint Ukrajna területén biológiai fegyverek komponenseit hozták létre – jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetője csütörtökön Moszkvában.

Az amerikai tisztviselők és a média kezdetben “orosz dezinformációként” utasította vissza ezeket a nyilatkozatokat, de kénytelenek voltak korrigálni a narratíván, miután Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes elismerte, hogy ilyen laboratóriumok valóban léteznek.

Az orosz tábornok bemutatott egy 2015. március 6-i keltezésű dokumentumot, amely szerinte a Pentagon közvetlen részvételét bizonyítja az ukrajnai katonai biológiai projektek finanszírozásában. Kirillov szerint bevett gyakorlat, hogy az Egyesült Államok harmadik országokban, így Afrikában és Ázsiában a helyi nemzeti egészségügyi hatóságok segítségével titkolja el az ott folytatott amerikai egészség- és járványügyi projektek költségét.

Azt állította, hogy az Egyesült Államok Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynöksége (DTRA) és a Black and Veatch amerikai vállalat ukrajnai bio-laboratóriumokkal kiviteleztette az U-P8 kódjelű projektet, amelynek célja a krími-kongói vérzéses láz, a leptoszpirózis és a hantavírus kórokozóinak tanulmányozása. Érvelése szerint az amerikai katonai biológusok azért ezt a helyszínt választották, mert ezeknek a patogéneknek Ukrajna és Oroszország is természetes előfordulási helye, így bevetésük a betegség természetes kitörésének álcázható.

Kirillov szerint a Pentagon és az ukrán egészségügyi tárca által megkötött együttműködési megállapodás alapján a pénzt, az összesen 32 millió dolláros támogatást valójában az ukrán védelmi minisztérium kijevi, odesszai, lvivi és harkivi laboratóriumai kapták a tengerentúlról.

Megjegyezte, hogy az U-P8 projekt további finanszírozást kapott, és a megvalósítás határidejét meghosszabbították.

A tábornok dokumentumokra hivatkozva azt mondta, hogy az Egyesült Államok a P-781-es projekt keretében 1,6 millió dollárt fektetett be annak tanulmányozására, hogy milyen módon lehet denevérek közvetítésével betegségeket emberre átvinni.

Állítása szerint a kísérleteket egy harkivi laboratóriumban végezték el, a tbiliszi Lugar Központtal együttműködve. Az összeg nagyobb részét Ukrajna kapta meg.

Kirillov azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok akadályozza a Pentagon által külföldön elvégeztetett katonai biológiai tevékenységre vonatkozó adatok közzétételét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS