2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

Amerikai felderítőgépről vezéreltek egy Szíria elleni dróntámadást

Egy Poseidon-8 típusú amerikai felderítőgépről vezéreltek egy, a szíriai Hmejmím orosz katonai repülőtér ellen januárban végrehajtott dróntámadást – jelentette ki Alekszandr Fomin vezérezredes, orosz védelmi miniszterhelyettes egy pekingi nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozáson a TASZSZ hírügynökség csütörtöki jelentése szerint.

A tábornok elmondta, hogy a hmejmími bázist egységes hadrendben, egységes irányítás alatt 13 drón támadta meg. Fomin szerint a repülőszerkezetek kézi vezérlésre tértek át, amikor az orosz rádió-elektronikus zavaró elfojtó rendszerek ellenállásába ütköztek.

A kézi vezérlést pedig nem egyszerű emberek végzik, hanem korszerű technikával felszerelt Poseidon-8-as hajtja végre – nyomatékosította a helyettes tárcavezető.

A vezérezredes beszámolója szerint a 13 drón a rádió-elektronikus védelembe ütközve visszavonult, majd műholdról érkező utasításoknak engedelmeskedve elkezdett behatolni a rendszer réseibe. A szerkezeteket végül megsemmisítették.

Fomin szerint a műveletben részt vevő Poseidon-8-as felderítőgép nyolc órán át manőverezett a Földközi-tenger fölött. A tábornok sürgette a terroristák korszerű haditechnikai eszközökkel való ellátásának beszűntetését.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy a terroristák először január 6-án vetettek be tömegesen pilóta nélküli repülőgépeket Szíriában, megtámadva a hmejmími orosz katonai repülőteret és tartuszi haditengerészeti ellátó központot. A beszámoló szerint hét drónt lelőttek akkor, hatnak pedig sikerült átvenni a vezérlését. A moszkvai katonai tárca akkor azt állította, hogy a támadáshoz szükséges technológia csakis egy műszakilag fejlett országból származhatott, és arra figyelmeztetett, hogy egy hasonló akció a világ bármely országában megismétlődhet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az “aggodalmat kiváltó” hmejmími incidens téma lesz Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök november 11-i párizsi tárgyalásán. Mint mondta, az orosz katonai szakértők elvégezték a történtek elemzését és levonták a megfelelő következtetéseket. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...