2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Amerikai és brit újságírókat tiltottak ki az ukránok, akik Herszonból tudósítottak

Az ukrán hadsereg közölte, hogy több külföldi és helyi újságírótól is megvonta az akkreditációt, mert engedély nélkül tudósítottak Herszon városából, ahonnan az orosz erők a múlt héten kivonultak. Az érintettek között vannak a CNN és a Sky News médiamunkásai is – közölte egy helyi civil szervezet az Ukrajinszka Pravda hírportálnak.

“A közelmúltban a média egyes képviselői… szakmai tevékenységet folytattak Herszon városában még a stabilizációs intézkedések befejezése előtt” – közölte az ukrán vezérkar vasárnap egy Facebook-bejegyzésben.

Azzal vádolta az újságírókat, hogy “figyelmen kívül hagyták a meglévő tilalmakat és figyelmeztetéseket”, és az ukrán parancsnokságok és a hadsereg PR-szolgálatainak engedélye nélkül tevékenykedtek a kijevi erők ellenőrzése alá került városban.

“A harci területeken való munkavégzés szabályait megsértő média képviselőinek munkavállalási engedélyét törölték, és sajtóigazolványaikat érvénytelenítették” – közölte a vezérkar.

Nem nevezte meg azokat a médiamunkásokat vagy szervezeteket, amelyek elveszítették az igazolványukat. A Detector Media nevű civil szervezet azonban az Ukrajinszka Pravdának elmondta, hogy legalább hat újságírót érintett, a CNN amerikai műsorszolgáltatótól és a brit Sky News-tól.

A Detector Media idézte Natalija Gumenjuk katonai szóvivőnő megjegyzéseit is, aki azt állította, hogy “információi vannak a Sky News és a CNN stábjainak akkreditációjának megvonásáról”. Vannak információk egy olasz médiumról is, amely szintén ott volt”.

“A média egyelőre nem dolgozhat Herszonban a veszély miatt. Erről a parancsnokság döntött” – magyarázta Gumenijuk, hozzátéve, hogy a “tilalom mindenkire vonatkozik”, és hivatalosan is bejelentették.

Orosz tisztviselők azzal vádolják az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más, Ukrajnát támogató országok médiáját, hogy teljesen egyoldalúan tudósítanak a konfliktusról.

Szeptemberben Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta, hogy minden “kényelmetlen igazságot, amely megingatja az Ukrajnáról, mint az úgynevezett áldozatáról alkotott képet, elhallgatnak, vagy néha teljesen elhomályosítják” a nyugati tudósításokban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...