2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Amerikai elnökjelölt: Ukrajnának engedményeket kell tennie Oroszországnak, hogy az USA Kínára figyelhessen

Ukrajnának engedményeket kell tennie Oroszországnak, hogy az Egyesült Államok jobb pozícióba kerülhessen Kínával szemben – érvelt Vivek Ramaswamy, az elnökválasztás egyik esélyese, aki a múlt héten New Hampshire-ben egy rendezvényen az “Amerika az első” külpolitikai megközelítését népszerűsítette.

A 2024-es republikánus-elnökjelöltségért induló tech-vállalkozó előállt azzal a tervével, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktusnak “egy újabb cent amerikai pénz elköltése nélkül” véget vetne.

Úgy érvelt, hogy a Moszkva és Peking közötti “éket verni” kiemelkedően fontos, és felvázolta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötendő alkut.

“Az alku, amelyet Putyinnal köthetünk, az, hogy leállítjuk a segélyek nyújtását Ukrajnának, befagyasztjuk a jelenlegi frontvonalakat… és állandó kötelezettséget vállalunk arra, hogy megmondjuk Ukrajnának, hogy [azt] soha nem veszik fel a NATO-ba, sem most, sem soha” – magyarázta Ramaswamy.

“Egy nagy kérés cserébe” az lenne, hogy Oroszország lépjen ki a Kínával kötött “szerződéséből és közös katonai megállapodásából” – mondta, hozzátéve, hogy a két szomszédos ország szövetsége az első számú fenyegetés az USA-ra nézve.

Washington csak nyerne egy újabb kínai-orosz szakításból – állította, és az ötletet ahhoz hasonlította, ahogyan Richard Nixon elnök kihasználta az akkoriban feszült Moszkva és Peking közötti kapcsolatokat, hogy elindítsa az Egyesült Államok közeledését Kínához.

Moszkva és Peking határok nélküli partnerségként jellemzi kapcsolatát, amely magasabb rendű, mint a hidegháború korabeli katonai szövetségeké, például a NATO.

Ramaswamy az ABC “This Week” című műsorának adott interjújában kérdőre vonta a javaslatot, amikor Martha Raddatz társműsorvezető rámutatott, hogy Kijev nem egyezne bele a területátadásba. Az elnökjelöltet úgy tűnt, hogy ez nem zavarja, és megismételte véleményét, miszerint Ukrajna védelme nem lehet Washington prioritása.

“Úgy gondolom, hogy az amerikai elnök feladata az amerikai érdekek érvényesítése. És úgy gondolom, hogy az amerikai hadseregre jelenleg az első számú fenyegetés, a legfőbb katonai fenyegetésünk a kínai-orosz szövetség” – magyarázta.

“Ukrajna további felfegyverzésével Oroszországot Kína kezére hajtjuk”.

New Hampshire-i beszédében Ramaswamy nem létezőnek nevezte azt a fenyegetést, amellyel az USA Ukrajnában szembesül, és azt állította, hogy miután az USA több tízmilliárd dollárt költött Kijevnek nyújtott katonai támogatásra, az USA teljesítettnek tekintheti az iránta fennálló kötelezettségeit.

Joe Biden amerikai elnök kormánya ígéretet tett arra, hogy a támogatást “addig folyósítják, amíg szükséges” Oroszország legyőzéséhez.

Moszkva az ukrajnai konfliktust az Oroszország elleni amerikai proxy-háború részének tekinti.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó