2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Áll a bál Németország és Lengyelország között az Ukrajnának átadott Leopardok karbantartása miatt

Botrány tört ki Németország és Lengyelország között az Ukrajnának átadott Leopard harckocsik karbantartásával kapcsolatos problémák miatt – írja a Der Speigel című lap.

“A lengyel védelmi konszern, a Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) és a német Krauss-Maffei Wegmann és Rheinmetall cégek közötti szerződést még nem írták alá. Azonban már több harckocsit is szállítottak Lengyelországba javításra” – írja a lap.

Sajtóértesülések szerint az akadályt a munkálatok költségei közötti különbség jelenti.

“A lengyel PGZ több mint 100 000 eurót akar felszámolni a tankok ‘kezdeti diagnosztikájáért’. Németországban ez általában 12 000 euró körüli összegbe kerül. Ráadásul a PGZ nem akar garanciát vállalni a javításokra” – pontosít a cikk.

Mint a lap rámutat, a szerződéskötésnek politikai szintű nézeteltérések is akadályát képezték.

“A lengyel kormány szinte soha nem hagy ki egy alkalmat sem, hogy szembeszálljon a német hatóságokkal. Varsó még a harckocsik szállítása előtt nyilvánosan vádolta Berlint a szállítások különös késedelmével. Egyértelműnek tűnik, hogy a harckocsi-központ körüli viták is politikai indíttatásúak” – összegezte a cikk.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó