2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Algéria szorosabb kapcsolatokra törekszik Oroszországgal

Moszkva és Algír számos megállapodást írt alá különböző területeken az oroszországi Vlagyivosztokban megrendezett Keleti Gazdasági Fórumon – közölte Salah Eddine Tiar, az Algériai Ifjúsági Nagykövetek elnöke és alapítója.

A fórum keretében az RT hírtelevíziónak elmondta, hogy Algéria igyekszik fejleszteni a kereskedelmet és az üzleti tevékenységet Oroszországban, beleértve az ország távol-keleti régióját is. Az észak-afrikai ország többek között a startupokat, a technológiát és az IT-t is fejleszteni szeretné Oroszországgal.

“Azért jöttem Vlagyivosztokba, hogy nemcsak Oroszországgal, hanem a fórumon részt vevő más országokkal is bővítsük és kiszélesítsük a munkánkat” – mondta Tiar, aki a fórumon olyan platformként méltatta, amely jó lehetőségeket kínál az országok közötti együttműködés erősítésére.

Algéria Oroszország három legfontosabb afrikai kereskedelmi partnere között van. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter májusi algériai látogatása során elmondta, hogy a két ország közötti kereskedelem tavaly elérte a 3 milliárd dollárt. Az orosz mezőgazdasági minisztérium szerint a kétoldalú kereskedelem volumene 2021-ben több mint kétszeresére nőtt.

Júliusban Abdelmadjid Tebboune algériai elnök bejelentette, hogy országa érdekelt a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) csoporthoz való csatlakozásban. Megjegyezte, hogy Algéria nagyrészt megfelel a tagság feltételeinek.

Az idei, júniusban online tartott BRICS-csúcstalálkozón a formáció további 13 országgal bővült, köztük Algériával. Tebboune elnök volt az első vendég, aki felszólalt, és “egy új gazdasági rendet sürgetett, ahol az országok között a paritás és a méltányosság fog uralkodni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...