2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

Afganisztán harci helikoptereket vásárolna Moszkvától

Kabul harci helikopterek megvásárlására tett ajánlatot Moszkvának, és választ vár az orosz kormánytól – jelentette ki Haníf Atmar afgán külügyminiszter csütörtökön az Eho Moszkvi orosz rádiónak nyilatkozva.

“Légierőnk megerősítése érdekében azt kértük és ajánlottuk fel, hogy új helikoptereket vásárolnánk az orosz féltől. Természetesen ezeket a helikoptereket saját forrásainkból, a saját eszközeinkkel fogjuk megvásárolni. Választ várok ebben a kérdésben az Oroszországi Föderációtól” – idézte híroldalán Atmart az Eho Moszkvi.

Az afgán diplomácia vezetője azt mondta, nem számít arra, hogy más országok csapatokat vezényeljenek hazájába a radikális tálib mozgalom fegyveresei elleni harcra, de, mint mondta, Kabul kész a védelmi és haditechnikai együttműködésre a szomszédjaival.

“Amikor regionális együttműködésről beszélünk, természetesen a szomszédjainkról és a szövetségeseinkről beszélünk. Szomszédok alatt Oroszországot, Kínát, a közép-ázsiai országokat, Törökországot, Indiát, Pakisztánt értjük. Számítunk a támogatásukra a nemzetközi terrorizmus elleni harcban” – hangoztatta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy a tálibok nem szakították meg kapcsolataikat a nemzetközi terrorszervezetekkel, amelyekkel együtt harcolnak az afgán kormány, az európaiak, az amerikaiak, az oroszok és mások ellen. Atmar szerint ezen csoportok több mint 10 ezer tagja harcol most a hazájában. Mint mondta, a terroristák soraiban vannak ujgurok, pakisztániak, üzbégek és más közép-ázsiai országok állampolgárai is.

“A tálibok megígérték nekik, hogy ha most segítenek nekik az afgán kormány ellen, akkor a jövőben segítséget fognak nyújtani a nemzetközi terroristáknak azon államok kormányai ellen, amelyeknek az állampolgárai” – tette hozzá az afgán külügyminiszter.

Haníf Atmar megerősítette, hogy a kormány a hatalom megosztására tett javaslatot a táliboknak. Mint mondta, a Kabul által támasztott egyetlen feltétel az, hogy az afgán nép szabad akaratából határozhassa meg, hogy milyen rendszer legyen majd Afganisztánban a jövőben.

A kormány emellett az afgán városok bevételére indított tálib offenzíva leállítását is követeli.

Hangsúlyozta, hogy Kabul Oroszországgal, Közép-Ázsiával, az európai szövetségesekkel, az Egyesült Államokkal és az egész nemzetközi közösséggel közösen fog fellépni Afganisztán békéjének megteremtése érdekében.

Azt is mondta, hogy az afgán vezetés maradéktalanul megbízik a baráti orosz félben a tálibokkal való kapcsolattartás kérdésében az afganisztáni rendezés ügyében.

Joe Biden amerikai elnök április 14-én jelentette be, hogy befejezi az amerikai történelem leghosszabb tengerentúli hadjáratát. Az Egyesült Államok 2001 októberében kezdett hadműveletekbe Afganisztánban, a kivonulást pedig idén májusban indította meg.

Az amerikai csapatkivonás eredményeképpen a biztonsági helyzet megromlott a közép-ázsiai országban. A tálibok azt állították, hogy sikerült az ország mintegy 85 százalékát ellenőrzésük alá vonniuk, beleértve öt szomszédos országgal – Iránnal, Kínával, Pakisztánnal, Tádzsikisztánnal és Türkmenisztánnal – határos területeket is. Afganisztán hatodik szomszédja Üzbegisztán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...
spot_img

Videó