2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

A Zelenszkij-párti amerikai képviselő közölte, hogy sajnálja, de nincs több pénz Ukrajnára

Ukrajna patthelyzetbe került az Oroszországgal folytatott konfliktusában, és nem világos, hogy nyerhet-e – mondta Andy Harris képviselő (R-Maryland), Kijev egyik legfőbb támogatója az amerikai kongresszusban.

Harris nemrég egy nagygyűlésen azt mondta választóinak, hogy ideje lenne leállítani az Ukrajnának nyújtott közvetlen amerikai támogatást, miután Kijev tavaszi offenzívája, amely a konfliktus megfordítását hivatott szolgálni, nem érte el céljait – jelentette a Politico csütörtökön.

“Őszinte leszek, kudarcot vallott” – mondta Harris, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik leghűségesebb támogatója volt, és többször támogatta a Kijevnek nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius segélyeket. “Nem vagyok benne biztos, hogy ez már megnyerhető” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e az Ukrajnának nyújtandó segély újabb részletét, Harris kitartott amellett, hogy számos aggály merül fel a Kijevnek nyújtandó további pénzzel kapcsolatban, amelyek közül az egyik a csalás vagy pazarlás lehetősége.

“Ha humanitárius és nem katonai pénzekről van szó ellenőrzés nélkül, nem támogatom”.

A képviselő hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak saját problémáival kell foglalkoznia, beleértve az USA trillió dolláros adósságát.

“Sajnálom, nincs ennyi pénzünk” – mondta Harris Joe Biden amerikai elnök javaslatáról, miszerint további 24 milliárd dolláros sürgősségi támogatást kellene nyújtani Ukrajnának.

Harris ahelyett, hogy további segélyek nyújtásával tovább szítaná a konfliktust, most béketárgyalásokat sürget.

“Úgy gondolom, eljött az idő, hogy reálisan béketárgyalásokat szorgalmazzunk. Tudom, hogy Zelenszkij elnök nem akarja” – mondta Harris. “De Zelenszkij elnök a mi segítségünk nélkül csúnyán elveszítené a háborút. A mi segítségünkkel pedig nem nyer. Ez most egy patthelyzet.”

Ukrajna eközben nem hajlandó tárgyalásokat kezdeni Oroszországgal, mivel Zelenszkij hivatalosan is megtiltott minden tárgyalást a Kremllel, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmon van, és ragaszkodott ahhoz, hogy Kijev csak akkor tárgyal a békéről, ha az orosz erők kivonulnak az általa sajátjának vallott területekről.

Moszkva kijelentette, hogy nyitott a béketárgyalásokra, amennyiben Kijev tiszteletben tartja nemzetbiztonsági érdekeit és a népszavazások nyomán hivatalosan Oroszországhoz csatlakozott volt ukrán régiók státuszát.

Orosz tisztviselők azzal érveltek, hogy Kijev nyugati támogatói a konfliktus elhúzódását szorgalmazzák, és meghiúsították a békés rendezésre tett kísérleteket. Júniusban Putyin elárulta, hogy Moszkva és Kijev a konfliktus első hónapjaiban 2022-ben előzetes megállapodásra jutott, csakhogy az ukrán fél nyugati nyomásra “mindent eldobott, a történelem szemétdombjára”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó