2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

A VISA és MasterCard bejelentette, hogy felfüggeszti oroszországi tevékenységét

A világ két legnagyobb bankkártyatársasága bejelentette, hogy az összes Oroszországban kibocsátott bankkártyát blokkolják a nemzetközi tranzakciókból. Igen, nem történt elírás, csak a nemzetköziből tudják, mert Oroszországban számítottak erre a lépésre.

A Mastercard és a Visa nemzetközi kártyatársaságok bejelentették, hogy beszüntetik működésüket Oroszországban, és minden orosz bankot leválasztanak a fizetési rendszerükről az ukrajnai háborújával kapcsolatos szankciók miatt.

Az Oroszországban kibocsátott bankkártyák azonban továbbra is működni fognak az országon belül, mivel minden belföldi tranzakció a 2014-ben létrehozott orosz Nemzeti Fizetési Kártyarendszeren (NSPK) keresztül bonyolítanak le.

A Visa Inc. szombat este bejelentette, hogy “azonnal” megkezdi “az Oroszországon belüli ügyfeleivel és partnereivel a Visa-tranzakciók leállítását az elkövetkező napokban”.

Amint ez befejeződik, az Oroszországban kibocsátott Visa-kártyákkal kezdeményezett valamennyi tranzakció nem fog teljesülni az országon kívül, és az Oroszországon kívüli pénzintézetek által kibocsátott Visa-kártyák sem fognak működni az Oroszországi Föderáció területén belül.

“Sajnáljuk, hogy ez hatással lesz nagyra becsült kollégáinkra, valamint az általunk kiszolgált oroszországi ügyfelekre, partnerekre, kereskedőkre és kártyabirtokosokra” – mondta Al Kelly, a Visa elnök-vezérigazgatója.

A Mastercard hasonló döntést hozott, amely “a közelmúltban hozott intézkedését követte, hogy a szabályozó hatóságok által világszerte előírtaknak megfelelően több pénzintézetet blokkoljon a Mastercard fizetési hálózatából”.

…tudomásul véve a jelenlegi konfliktus példátlan jellegét és a bizonytalan gazdasági környezetet – úgy döntöttünk, hogy felfüggesztjük hálózati szolgáltatásainkat Oroszországban.

Míg az orosz bankok által kibocsátott összes Visa és Mastercard típusú kártya külföldön nem fog működni – a belföldi tranzakciók várhatóan a megszokott módon zajlanak, mivel az Ukrajnával kapcsolatos nyugati szankciók 2014-es első fordulója óta a Nemzeti Fizetési Rendszeren keresztül kerülnek feldolgozásra.

Oroszországnak is van saját nemzeti fizetési rendszere, a MIR, amelyet a központi bank 2015-ben indított el, egy évvel az ország elleni szankciók bevezetése után. Akkor a szankciók miatt több orosz bank ügyfelei átmenetileg nem tudták használni a Visa és Mastercard kártyákat. A Krím félszigeten jelenleg is csak az orosz MIR bankkártyákat lehet használni.

MIR bankkártya

Az orosz bankok, vállalkozások, médiumok, magas rangú tisztviselők és törvényhozók ellen bevezetett példátlan nyugati szankcióhullám Moszkva ukrajnai háborújának megtorlásaként kerültek bevezetésre.

A Kreml azt állítja, hogy a február 24-i támadás célja az ország “demilitarizálása” és “nácimentesítés” volt, valamint a kelet-ukrajnai lakosság védelme az évek óta tartó, több ezer emberéletet követelő ukrán blokádtól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...