2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

A Világbank újabb 1,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajnának

A Világbank 1,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajnának, amelyet a japán kormány garantál – közölte a pénzintézet pénteken.

A pénzt Kijevbe irányítják a kitelepítettek szükségleteinek kielégítésére és “a közpénzek kiadásainak átláthatóságát és elszámoltathatóságát fokozó reformok támogatására”, valamint “a piacok jobb működésének elősegítésére”.

A kölcsönt a japán kormány garantálja az “Advancing Needed Credit Enhancement for Ukraine Trust Fund” kezdeményezés részeként, és célja a szociális biztonság és a gazdasági fejlődés támogatása.

A Világbank szerint a csomag segít finanszírozni “a károsodott vagy megsemmisült ingatlanok nyilvántartásának létrehozására irányuló reformokat, amelyek lehetővé teszik a kártérítési kifizetéseket és irányítják a lakásépítést Ukrajnában”. Segítséget nyújt továbbá a közbeszerzési rendszer megerősítéséhez és az ország adóbevallási keretének javításához az adócsalás és adókikerülés visszaszorítása érdekében”.

A Világbank eddig több mint 37,5 milliárd dollárt mozgósított Ukrajna pénzügyi támogatására, amelyből közel 23 milliárd dollárt már folyósítottak – közölte a szervezet.

Az ukrán költségvetés a nyugati támogatásoktól kapott pénzinjekciókkal tartja életben magát. Kijev támogatói 2022 februárja óta mintegy 170 milliárd euró pénzügyi támogatást folyósítottak – derült ki a Kieli Világgazdasági Intézet adataiból.

Csütörtökön a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa bejelentette, hogy döntése értelmében Kijev “mintegy 890 millió dollárnak megfelelő összeget vehet fel, amelyet költségvetési támogatásra irányítanak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó