2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

A Twitter felhasználók buktatták le az ukrán képviselőnő álhírét egy 8 éves kisfiúról

Egy ukrán törvényhozó egy szomorú külsejű, koszos kisfiúról posztolt fotót, azt állítva, hogy ő egy nyolcéves, Márk nevű kisfiú, aki “épp csak túlélt” egy orosz tüzérségi csapást. A képviselőnő története azonban hazugság, mivel ugyanezt a képet 2013-ban már felhasználták egy könyvborítón, ahogy arra közösségi média felhasználói gyorsan rámutattak.

Az újabb ukrán álhír Leszja Vaszilenkótól, a viszonylag kis létszámú Golosz (Hang) párt ukrán parlamenti képviselőtől származik, aki jogi és emberi jogi kampányokban szerzett tapasztalatokat. A fotót és a “8 éves Márk” állítólagos történetét kedden osztotta meg 330 ezer követőjével angol nyelvű Twitter-oldalán.

A fotó közel sem új, és nem úgy tűnik, hogy bármi köze lenne Ukrajnához. Christina McKenna ír származású írónő “The Misremembered Man” című könyvének 2013-as spanyol nyelvű kiadásának borítóján ugyanez a kép szerepelt – mutattak rá a felhasználók. A cikk írásakor a tweet elérhető a platformon, bár a Twitter hozzáfűzött egy megjegyzést a megkérdőjelezhető valóságtartalmáról.

Az ukrán parlamenti képviselőt, aki saját bevallása szerint a University College Londonban végzett, rendszeresen meghívják vezető nyugati médiumok, például a francia BFM TV vagy a BBC, hogy kommentálja az ukrán ügyeket.

Az ENSZ legutóbbi, kedden kiadott ukrajnai áldozatokról szóló jelentése szerint az ENSZ missziója 429 gyermek halálát regisztrálta az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések február végi kezdete óta. Az Oroszországhoz tartozó Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban működő megfigyelőszervezet a hónap elején arról számolt be, hogy 154 kiskorút öltek meg az ukrán csapatoknak tulajdonított csapásokban nagyjából ugyanebben az időszakban. Az ENSZ a Donbasszt Ukrajna részének tekinti, és az ott bekövetkezett polgári haláleseteket ukránnak számítja.

2014-óta, amikor Kijev csapatokat vezényelt a Donbasszba a lázadó köztársaságok ellen az ukrán fővárosban történt fegyveres puccsot követően, és az orosz hadművelet idei kezdete között az ENSZ becslései szerint mintegy 150 gyermeket öltek meg a régióban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó