2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

A tűzszüneti tárgyalások ellenére folytatódik a háború Ukrajnában

Nagyon súlyos harc dúl a kijevi kormánycsapatok és a felkelő hadsereg között Mariupol keleti részén, annak ellenére, hogy Minszkben folynak a tűzszüneti- és béketárgyalások.

Mariupol mellett Donetsk is tűz alatt van, az ukrán hadsereg nagy erőkkel ágyúzza a várost, az ukrán erők próbálják visszanyomni (egyébként sikertelenül) a lázadó sereget az -annak- offenzíva által megszerzett területeiről.

Bár az ukrán elnök Pjotr Poroshenko elmondta tegnap, hogy kész kiadni a tűzszüneti parancsot -ha a Minszki Csúcs sikeresen zárul a felkelőkkel való egyeztetésben, de ahogy egy magas rangú ukrán katonatiszt nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek: “a katonai műveleteink a tervek szerint tovább folynak jövőbeli parancsokig”. Az ukrán hadsereg nagy erőkkel támadja Mariupol keleti részén a felkelőket, azonban a felkelő hadsereg jelentése szerint ők már bent vannak Mariupol keleti előrészein.

A Reuters-nek nyilatkozó – a Donetski Népköztársaság – egyik szóvivője elmondta “a hadseregünk bent van Mariupolban de a város nincs elfoglalva, heves harcok dúlnak ezekben a percekben”.

Egy magas rangú ukrán katona szerint aki a Reuter-nek nyilatkozott ” a tűzszünet katasztrófa lenne, mert míg harcolunk, addig visszanyomhatjuk őket, de tűzszünet esetén berendezkednek az újonnan elfoglalt területeiken is” (a lázadók). Egy másik – a Reuters-nek – nyilatkozó ukrán katonatiszt szerint “a haza elárulása lenne a tűzszünet” – “ha ő (Poroshenko) megkötné a béke-tervet, akkor minden halottunk és sebesültünk és minden amit elveszítettünk, minden áldozat hiábavalóság lenne”

Kolomoisky, a Dnipropetrovsk régió kormányzója “önjáró” és nem érdekli Kijev:

 

A 22 éves, korábbi computer-technikus, Denis Tikhinov – a felkelő hadsereg egyik katonája azt mondta a Reuters-nek, hogy ” kételkedem a békében, mert Poroshenko elfogadhatja azt ugyan, de ott vannak a Kolomoisky-zászlóaljnak. Mikor az első tűzszünet volt az ukrán hadsereggel – amit Poroshenko is elfogadott – Kolomoisky azt mondta, hogy itt márpedig nem lesz semmiféle tűzszünet velünk és elindította a zászlóaljait, hogy pusztítsák el a civileket és minden lakott települést”

“Nincs benne bizadalmam, Poroshenko egy szószegű áruló, ígér ugyan, tesz ígéretet, de mindig megtöri a szavát” – mondja Lidia, egy Donyecki lakos.

Thomson Reuters

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...