2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

A sztálinizmus NEM egyenlő a nácizmussal

Európában augusztus 23. a sztálinizmus és a nácizmus áldozatainak emléknapja. Az erre vonatkozó nyilatkozatot az Európai Parlament fogadta el a baltikumi államok, Lengyelország és más kelet-európai államok kezdeményezésére. Ám szerintem azok, akik egyenlőségjelet tesznek a totalitarizmus és a nácizmus a Szovjetunió és a fasiszta Németország közé, két alapvető célt követnek: megpróbálják megalapozni – egyebek között pénzügyi és területi – igényeiket a jelenkori Oroszország iránt és levenni a felelősséget országaikról a háborús évek alatt ott elkövetett bűnökért.

Az Európai Parlament határozatában a kiinduló pont a Molotov-Ribbentrop paktum volt, amelyet 1939. augusztus 23-án írt alá a Szovjetunió és  Németország a háborús veszély fokozódásának konkrét történelmi körülményei között. Bár a Szovjetunió és Oroszország nem egyszer – egyebek között parlamenti döntések szintjén – elítélte ennek a dokumentumnak a tételeit, és a történészek között folyik a vita a paktum tényleges szerepéről, Kelet-Európában igyekeznek “megcsinálni saját történelmüket”. Ebben a történelemben Németország és a Szovjetunió egyformán hibás a II. világháborúban, és elhallgatják azokat a bűntetteket, amelyeket saját fasisztáik követtek el  Lettországban, Litvániában, Ukrajnában és a németek által megszállt más területeken.

Mentegetni, igazolni próbálják saját fasisztáikat, ez látszik a Waffen-SS baltikumi egységeinek , Sztepan Bandera  és Roman Suhevics nyugat-ukrajnai  zsiványainak dicsőítésekor, a lettországi Salapsis koncentrációs tábor, a vilniusi és a kaunasi zsidó pogromok elhallgatásakor.

A vonal jól illik a moldovai és a romániai hatóságok azon kísérleteibe, hogy a „szovjet megszállás” emlegetésével  anyagi kompenzációt követeljenek Moszkvától, és elérjék az orosz békefenntartók kivonását a Dnyeszter-vidékről. Ugyanakkor maga Románia teljes mértékben követte Németország más szövetségeseinek példáját, igyekezett kihasználni a német katonai sikereket saját nacionalista  programjainak megvalósításához -jelentette ki Vladilen  Vinogradov, az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai Intézetének szakértője. Vinogradov  emlékeztetett, hogy a kelet-európai uralkodó elit mentalitásának ezt a sajátosságát álszövetségeseik igyekeztek és igyekeznek kihasználni:

A románok írják alá, amit akarnak. Hogy ebből mi lesz, azt majd eldönti a háború. Bekövetkezik a vis-major, és elfelejtik követeléseiket. Ez volt a lényeg. Németország és más nyugati államok  történelmileg ilyen politikát folytattak Közép- és Kelet-Európa viszonylatában. És az utóbbiak vezetői nagyon jól kihasználták ezt, az „erősekre” hárítva a felelősséget.”

Az áltörténelmi konstrukció szerzői elfelejtik, hogy a nácizmus elítélése a nürnbergi döntéseken alapul. Ami pedig a szovjetunióbeli totalitárius rendszert illeti, az állami megtorló irányítás gyakorlatáról van szó, amelynek  áldozataivá lett országunk minden népe. De ennek a gyakorlatnak semmi köze nincs „ az árja faj életterének kivívásához” vagy a holocausthoz. Ezért gyalázkodás egyenlőségjelet  tenni a II. világháború kirobbantásában  vétkesek és azon ország közé, amelyre a fasiszta Németország és  csatlósainak alapvető csapása irányult.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...