2022, szeptember 25.
13 C
Budapest
7.2 C
Moszkva
Array

A Szovjetunió a Nagy Győzelem 65. évfordulójára készül

Győzelem napjaDmitrij Medvegyev  fogja meggyújtani február 23-án az Örök Tüzet a Kreml falánál – közölte az Elnöki Hivatal. Ezen a napon az Örök Tüzet visszahelyezik a Sándor-kertbe, ahonnan időlegesen, műszaki munkálatok idejére a Poklonnaja hegyre helyezték át. Az emlékmű teljes restaurációját be fogják fejezni május 9-ig, azaz a fasizmus feletti Nagy Győzelem 65. évfordulójára. Oroszország történetében először 2010. május 9-én a moszkvai Vörös téren az ünnepi díszszemle keretében nemcsak orosz katonák menetelnek, hanem a Hitler-ellenes koalíció más tagországainak katonasága is.

Várható, hogy a díszszemlében részt vesznek amerikai, brit és francia zászlóaljak, közben tudni lehet, hogy Franciaországot a nevezetes Normandia-Nyeman légiezred fogja képviselni. Páratlan eseménynek ígérkezik a május 9-i díszszemle – mondja a Politikai Technológiák Központjának igazgatóhelyettese, Alekszej Makarkin.
„A koncepciót, az elvi hozzáállást próbálják megváltoztatni. Rámutatnak, hogy az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Anglia, Franciaország  és még számos más ország szövetségesek voltak a háborúban. Közös ellenséggel harcoltunk, akkor mind együtt voltunk. A háború véget ért, győzelmet ünnepeltünk, nagy tisztelettel viseltettünk a szövetségesek iránt. Ugyanakkor nyugaton nagy volt a Szovjetunió tekintélye is.  A továbbiakban a helyzet, sajnos, rosszra fordult.”

 

A moszkvai ünnepségre előreláthatóan 45 ország delegációi és számos nemzetközi szervezet vezetői is eljönnek. A díszszemlét megtisztelik jelenlétükkel Kína, Franciaország, több kelet-európai állam vezetői. A Kreml jelezte, hogy Moszkva örvendeni fog az amerikai elnöknek, brit miniszterelnöknek is. Eljönni május 9-én Moszkvába annyit jelent, hogy baráti kezet nyújtanak Oroszországnak – vallja meggyőződéssel Alekszej Makarkin.

„Sok függ majd attól, hogy a felek képesek lesznek-e elfeledni sérelmeiket és megállapodni a részvételről, hogy ez nem politikai és pszichológiai probléma lesz. Ebben az esetben ez a kölcsönös pozitív kapcsolatok újabb bizonyítéka lenne.”
Előzetes adatok szerint a Nagy Győzelem 65. évfordulója alkalmából rendezendő díszszemle több mint egymilliárd rubelbe kerül a költségvetésnek. A díszszemle során óriási légi parádéra is sor kerül: a Vörös tér felett több tucat repülőgép vonul fel. Az orosz honpolgárok élő adásban láthatják majd a közvetítést a Vörös térről, ahol  felszólal majd a Legfelsőbb Főparancsnok. Oroszország számos településén speciális kivetítőket szerelnek fel.

Kapcsolódó: az Elbrusz hegyen szovjet emlékmű lesz
A kabard- és balkárföldi Elbrusz hegyen 4200 méter magasságban emléktáblát helyeznek el a szovjet hadsereg  katonái tiszteltére, akik 1943 februárjában eltávolították az Elbrusz csúcsáról a hitleri zászlókat és orosz lobogókat helyeztek el. Az emléktábla lesz a legmagasabb  emlék, amelyet a Nagy Honvédő háborúban elesett katonák emlékére állítanak  fel.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...