2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva
Array

A Szojuz TMA-19 megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra

SzojuzÖsszekapcsolódott a Szojuz TMA-19 orosz űrhajó a Nemzetközi Űrállomással, amelynek fedélzetén ily módon ismét hatfős legénység dolgozik – közölte a Moszkva melletti földi repülésirányító központ. A Szojuz péntekre virradó éjszaka, automata üzemmódban kapcsolódott az ISS-hez. A Szojuz fedélzetén két amerikai és egy orosz űrhajós – Douglas Wheelock, Shannon Walkert és az orosz Fjodor Jurcsihin – érkezett az űrállomásra.

Az ISS-en eddig két orosz és egy amerikai űrhajós dolgozott: Alekszandr Szkvorcov parancsnok, Mihail Kornyijenko és Tracy Caldwell fedélzeti mérnökök.

Most először fordul elő, hogy az ISS fedélzetén egyszerre két női asztronauta – Shannon Walker és Tracy Caldwell –  teljes, több hónapig tartó szolgálatot teljesít. Az űrállomáson áprilisban ugyan négy nő is tartózkodott, de csak egy hétig, s közülük hárman amerikai űrsiklón érkeztek erre a rövid időre.

A most a Szojuz fedélzetén az ISS-re érkezett űrhajósok két nappal korábban, a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről indultak el. Fellövésük véletlenül egybeesett annak 47. évfordulójával, hogy a szovjet Valentyina Tyereskova személyében először indult nő a világűrbe. Péntek hajnali megérkezésük pedig az első amerikai űrhajósnő, Sally Ride fellövésének 27. évfordulójára esett.

A most megérkezett három űrhajós közel fél évet tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson. Ezen idő alatt fogadnak három orosz Progressz teherűrhajót és két amerikai űrsiklót – szeptember közepén a Discoveryt, november végén az Endeavourt -, és öt űrsétát hajtanak végre. Emellett természetesen tudományos kísérleteket is végeznek.

Mivel az Egyesült Államok az év végén a tervek szerint leállítja az űrsiklóprogramot, a jövő évtől űrhajósok csak orosz Szojuz űrhajókon utazhatnak az ISS-re, amelyre a teherszállítmányokat pedig orosz, európai, japán és amerikai űrhajókkal juttatják majd el.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...